събота, 12 юни 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  282 прочитания

  Японската икономика се сви повече от очакваното

  Капиталовите и потребителски разходи намаляват през последното тримесечие
  18 май 2021, 13:24 a+ a- a

  Икономиката на Япония се сви повече от очакваното през първото тримесечие, тъй като бавното разпространение на ваксините и новите инфекции с Covid-19 засегнаха разходите за стоки и услуги като хранене навън и дрехи, което поражда опасения, че страната ще изостане от други, които вече излизат от пандемията, отбелязва „Ройтерс“. Капиталовите разходи също неочаквано паднаха и ръстът на износа се забави рязко, знак, че третата по големина икономика в света среща трудности да излезе от затрудненията.

  Мрачните показатели и удълженото ограничение на извънредното положение повишиха риска Япония да отчете ново свиване през текущото тримесечие и да се върне към рецесия, определена като две последователни тримесечия на спад.

  Икономиката се сви с 5,1% на годишна база през първото тримесечие, повече от прогнозното свиване с 4,6% и след скок от 11,6% през предходното тримесечие, показват правителствените данни. Спадът се дължи главно на намаление с 1,4% на частното потребление, тъй като извънредните мерки ограничават разходите за облекло и хранене навън, предизвикани от пандемията.

  Но по-голямото от очакваното свиване отразява и изненадващия спад на капиталовите разходи с 1,4%, което обърка пазарните очаквания за увеличение от 1,1%, тъй като компаниите намаляват разходите за оборудване за машини и автомобили.

  Износът се увеличава с 2,3% благодарение на възстановяването на глобалното търсене на автомобили и електроника, но темпът на нарастване рязко се забавя от 11,7% от предходното тримесечие, тревожен знак за икономика, която все още е нестабилна заради слабото вътрешно търсене.

  Вътрешното търсене е отнело 1,1% пункта от брутния вътрешен продукт (БВП), докато нетният износ отнема 0,2 пункта, показват данните.

  Въпреки огромните парични и фискални стимули японската икономика се срина с рекордните 4,6% през фискалната година, приключила през март, показват данните. Икономическият министър Ясутоши Нишимура отдаде резултата основно на мерките за борба с коронавируса, добавяйки, че икономиката все още има „потенциал“ за възстановяване. „Вярно е, че разходите за услуги вероятно ще останат под натиск през април-юни. Но износът и производството ще се възползват от възстановяването на растежа в чужбина“, каза той пред репортери.

  Японската икономика отбеляза ръст две поредни тримесечия след най-големия спад след войната през април-юни миналата година поради първоначалния ефект от пандемията.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  В САЩ удължиха срока на годност на ваксината на Johnson & Johnson
  Ваксината, която в Европа се разпространява под марката Janssen, може да се съхранява в обикновен хладилник до 18 седмици
  преди 1 ден
  Нова доставка на ваксини у нас
  В понеделник пристигат над 186 хил. дози от ваксината на Pfizer
  преди 1 ден
  Великобритания с рекорден ръст на икономиката
  Ръстът през април е над 27% спрямо година по-рано
  преди 1 ден
  Откриха нов STEM център в Пазарджик
  Идеята е да се даде възможност за учене чрез правене
  преди 1 ден
  Китай прие закон, който да противодейства на чуждестранни санкции
  Чуждестранните компании се опасяват, че той може да свие инвестициите в страната
  преди 1 ден
  Г-7 ще дари 1 милиард ваксини на света
  Половината ще дойдат от САЩ и поне 100 млн. от Великобритания, съобщи премиерът Джонсън
  преди 1 ден
  СЗО: Европа трябва да засили процеса на имунизация
  Въпреки значителния прогрес в региона, вирусът все още се разпространява широко на Стария континент