петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    786 прочитания

    Японската икономика се сви повече от очакваното

    Капиталовите и потребителски разходи намаляват през последното тримесечие
    18 май 2021, 13:24 a+ a- a

    Икономиката на Япония се сви повече от очакваното през първото тримесечие, тъй като бавното разпространение на ваксините и новите инфекции с Covid-19 засегнаха разходите за стоки и услуги като хранене навън и дрехи, което поражда опасения, че страната ще изостане от други, които вече излизат от пандемията, отбелязва „Ройтерс“. Капиталовите разходи също неочаквано паднаха и ръстът на износа се забави рязко, знак, че третата по големина икономика в света среща трудности да излезе от затрудненията.

    Мрачните показатели и удълженото ограничение на извънредното положение повишиха риска Япония да отчете ново свиване през текущото тримесечие и да се върне към рецесия, определена като две последователни тримесечия на спад.

    Икономиката се сви с 5,1% на годишна база през първото тримесечие, повече от прогнозното свиване с 4,6% и след скок от 11,6% през предходното тримесечие, показват правителствените данни. Спадът се дължи главно на намаление с 1,4% на частното потребление, тъй като извънредните мерки ограничават разходите за облекло и хранене навън, предизвикани от пандемията.

    Но по-голямото от очакваното свиване отразява и изненадващия спад на капиталовите разходи с 1,4%, което обърка пазарните очаквания за увеличение от 1,1%, тъй като компаниите намаляват разходите за оборудване за машини и автомобили.

    Износът се увеличава с 2,3% благодарение на възстановяването на глобалното търсене на автомобили и електроника, но темпът на нарастване рязко се забавя от 11,7% от предходното тримесечие, тревожен знак за икономика, която все още е нестабилна заради слабото вътрешно търсене.

    Вътрешното търсене е отнело 1,1% пункта от брутния вътрешен продукт (БВП), докато нетният износ отнема 0,2 пункта, показват данните.

    Въпреки огромните парични и фискални стимули японската икономика се срина с рекордните 4,6% през фискалната година, приключила през март, показват данните. Икономическият министър Ясутоши Нишимура отдаде резултата основно на мерките за борба с коронавируса, добавяйки, че икономиката все още има „потенциал“ за възстановяване. „Вярно е, че разходите за услуги вероятно ще останат под натиск през април-юни. Но износът и производството ще се възползват от възстановяването на растежа в чужбина“, каза той пред репортери.

    Японската икономика отбеляза ръст две поредни тримесечия след най-големия спад след войната през април-юни миналата година поради първоначалния ефект от пандемията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 29 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 2 часа
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 3 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla