четвъртък, 29 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  860 прочитания

  Великобритания с рекорден ръст на икономиката

  Ръстът през април е над 27% спрямо година по-рано
  11 юни 2021, 14:23 a+ a- a

  Възстановяването на Великобритания от пандемията се ускори през април, тъй като ограничителните мерки намаляха, отбелязва „Ройтерс“. Най-бързият месечен растеж от юли насам доведе до постигане на рекорден ръст от 27,6% спрямо година по-рано, когато вирусът беше широко разпространен, а мерките най-строги.

  Данните от Службата за национална статистика (ONS) показват бърз растеж в сектора на услугите, тъй като несъществените предприятия за търговия на дребно и хотелиерството отвориха врати след месеци на затваряне, а училищата бяха напълно отворени.

  Икономическата продукция се е повишила с 2,3% на месечна база през април, отбелязвайки най-бързия растеж от юли, съобщи ONS, и малко повече от анкетата на „Ройтерс“, която предвиждаше увеличение от 2,2%.

  Британската икономика обаче остана с 3,7% под нивото си от февруари 2020 г., преди пандемията да доведе до мерки за блокиране, съобщи ONS. Ръстът през април дойде въпреки неочаквания спад на индустриалното производство с 1,3%, което отразява широкото поддържане на нефтени платформи и недостига на компютърни чипове за производителите на автомобили.

  Производството в сектора на услугите се увеличава с 3,4% на месечна база през април - над всички прогнози в анкетата на „Ройтерс“, които сочат ръст от 2,8%.

  Отварянето на училищата добави 0,7% към растежа на БВП през април, докато секторът на дребно и търговия на едро добавят 0,9%, съобщи ONS.

  Производството в строителството е спаднало неочаквано с 2% през април, въпреки че ONS заяви, че това е последвало сериозен скок от 5,8% през март.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 август 2021 г.
  Новите случаи в глобален мащаб се увеличават с 12% за седмица, по данни на СЗО
  преди 14 часа
  ЕК подписва договор за закупуване на лекарство срещу Covid-19
  Sotrovimab може да се използва за лечение на пациенти с леки симптоми на коронавирус, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но които са с висок риск от тежко боледуване
  преди 14 часа
  Goldman Sachs създава фонд за финансиране на децентрализиране на финансите и блокчейн
  Данни на банката показват, че 60% от супер богатите фамилии притежават или инвестират в крипто
  преди 15 часа
  преди 15 часа
  Wizz Air очаква почти пълно възстановяване на пътникопотока през юли и август
  Търсенето се увеличава заради летните почивки, облекчаване на мерките във Великобритания би помогнало допълнително