четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2160 прочитания

    Брекзит и Covid оставиха някои магазини във Великобритания празни

    Какво е „пингдемия“ и защо в страната има остър недостиг на работна ръка?
    22 юли 2021, 13:28 a+ a- a

    Брекзит и пандемията се комбинираха и оставиха някои рафтове на британските супермаркети празни, според Асоциацията на пътните превози. Недостигът на шофьори на камиони е в основата на проблема, пише Euronews.

    Оценките показват, че Великобритания има 100 000 шофьори на камиони по-малко, отколкото е необходимо. Заради Брекзит нови шофьори от Европа вече не могат да идват да работят във Великобритания толкова лесно, колкото преди. Мнозина се прибраха у дома по време на пандемията и не са се върнали. И докато страната беше в локдаун, обучението на нови шофьори спря.

    В резултат големите търговци на дребно като Sainsbury's и Tesco предупреждават, че не са в състояние да поддържат всичките си магазини по начин, който искат.

    В същото време британските супермаркети, търговци на едро и превозвачи имаха огромни трудности в четвъртък (22 юли) да осигурят стабилни доставки на храна и горива, след като официално здравно приложение каза на стотици хиляди работници да се изолират заради контакт с някой с Covid-19, предаде „Ройтерс“.

    Заявката на британския премиер Борис Джонсън, че може да отвори отново икономиката на Англия, тъй като много хора са ваксинирани, е затруднена от така наречената „пингдемия“, при която  приложението за проследяване е съобщило на много хора да се изолират за 10 дни.

    В резултат на това се получи драстично намаляване на персонала, което доведе до хаос в различни сектори като доставки на храни, транспорт, супермаркети, хотелиерство, производство и медии. За да избегнат хаоса, мнозина просто са изтрили приложението от телефоните си, пише „Ройтерс“.

    Британски министри казват, че приложението играе важна роля в противодействието на разпространението на вируса и е позволило на някои работници в критично важни сектори да продължат да работят, докато коронавирусните инфекции отново се увеличават, като в сряда (21 юли) са регистрирани над 44 000.

    Много фирми заявиха, че ситуацията става нетърпима. Британските вериги за доставки на храни са „на ръба на провала“, тъй като отсъствието, свързано с Covid-19, влоши критичния недостиг на работна ръка, съобщи орган от месопромишлеността.

    Група супермаркети Iceland заяви, че е затворила редица магазини поради недостиг на персонал.

    Андрю Опи, директор по храните и устойчивостта в лобистката група в индустрията Британският консорциум за търговия на дребно, заяви, че правителството трябва да действа бързо.

    „Търговците на дребно и доставчиците, които са играли жизненоважна роля през цялата тази пандемия, трябва да имат право да работят, при условие че са двойно ваксинирани или могат да покажат отрицателен тест за Covid, за да се гарантира, че няма нарушаване на способността на обществеността да получава храна и други стоки“, каза той.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 1 ден
    преди 1 ден
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 1 ден
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 2 дни
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 2 дни
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места