петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3121 прочитания

    Тази индустрия ще стане №1 по ръст на служителите в България през 2021

    За 10 години тя отчита ръст от 285% на работните места у нас, сочи анализ на CBN
    04 август 2021, 11:36 a+ a- a

    Независимо от пандемията и кризата през 2020 работните места в софтуерния бизнес в България продължават да се увеличават. Темповете обаче са други. Големите софтуерни компании в България продължават да увеличават заетите драматично. Това сочи годишното национално изследване на анализаторската агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. http://blog.cbn-bulgaria.com/2021/08/2020-2021-software-business-in-bulgaria.html

    Според данните на агенцията за последните 10 години ръстът на работните места в индустрията е 285%, като продължават да се наемат хора.

    Малкият и среден софтуерен бизнес в България през 2020 определено изпитва напрежение по отношение на кадрите, но предприятията от тази категория остават лидер като общ дял в служителите в сектора. И 5-те най-големи работодатели в софтуерния бизнес в страната се движат в диапазона на 1000 служители на трудов договор. Преди 10 години данните на CBN сочат, че нито един от тях не е имал над 400 работни места.

    В желязната конкуренция за кадри и една българска компания успява да се нареди сред Топ 5 най-бързо растящи работодатели в софтуерния бизнес в страната, отбелязват от CBN. 

    Чуждестранните инвеститори в софтуерния сектор в България (http://blog.cbn-bulgaria.com/2020/01/global-brands-key-fi.html) също продължават да наемат хора и в кризата, посочват от агенцията. Компании от 40 държави са в софтуерния бизнес в страната.

    От CBN обръщат внимание, че сред 5-те най-големи софтуерни работодатели с българска собственост има и една държавна фирма.

    Експортно ориентираните софтуерни компании определено се чувстват в свои води в България, коментират от агенцията. Доминират отдавна с висок дял в работната сила. Все пак кризата не ги е подминала съвсем, посочват от CBN.

    Що се отнася до софтуерния бизнес, ориентиран към вътрешния пазар, той определено е притиснат - вследствие от липсата на поръчки към тях, но продължава да расте. Трудна е ситуацията и за интеграторите на бизнес софтуер, подчертават от агенцията. (http://blog.cbn-bulgaria.com/2021/07/cbn2021it-tenders-bulgaria-2000-2021-21.html )

    По отношение на 2021 от CBN отбелязват, че още през първото тримесечие на годината е задмината една нова петцифрена граница в броя на работните места в софтуерния сектор в България. Ръстът на работни места е толкова динамичен, че вероятно ще постави софтуерния сектор като №1 за България по ръст на служители, прогнозира агенцията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 12 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 17 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 17 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 18 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам