неделя, 19 септември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  613 прочитания

  Бизнес активността в еврозоната с 15-годишен връх

  Скокът се дължи основно на възобновяване на сектора на услугите, показва проучване на Markit
  04 август 2021, 13:30 a+ a- a

  Бизнес активността в еврозоната напредва миналия месец, като се разраства с най-бързите си темпове от 15 години насам, тъй като премахването на още ограничения за коронавирус и ускорената ваксинация вдъхнаха живот на господстващата индустрия на услугите в блока, показва проучване.

  Окончателният комбиниран индекс на мениджърите на покупки (PMI) на IHS Markit, разглеждан като добър показател за икономическото здраве, се изкачи до 60,2 миналия месец от 59,5 през юни, най-високото му ниво от юни 2006 г., доста над границата от 50, разделяща растежа от свиването.

  „Секторът на услугите в Европа се възобновява. Облекчаването на ограниченията срещу вируса и по-нататъшният напредък на ваксинацията увеличават търсенето на голямо разнообразие от дейности, особено в туризма, пътуванията и хотелиерството“, каза Крис Уилямсън, главен икономист по бизнеса в IHS Markit, цитиран от „Ройтерс“.

  С повторното отваряне на индустрията на услугите индексът PMI на сектора се повиши до 59,8 от 58,3 през юни, под предварителната оценка от 60,4, но все пак най-високото окончателно четене от юни 2006 г.

  Междувременно проучване на „Ройтерс“ миналия месец показа, че най-големият риск за икономическите перспективи на блока са новите варианти на Covid-19 и с разпространението на делта, обхващащо цяла Европа, индексът на бизнес очакванията на услугите се свлече до тримесечното дъно от 69,1 от 72,7.

  „Притесненията за варианта Делта станаха по-широко разпространени... подтискане на дейността в някои случаи и пораждане на опасения относно възможността отново да се затегнат ограниченията за вируса“, каза Уилямсън.

  „Следователно ръстът на услугите през юли е малко по-слабо изразен от предходната прогноза и бъдещите очаквания се охладиха, представяйки значителен риск за перспективите и намеквайки, че растежът може да започне да се забавя отново към есента.“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  В тези изнесени пунктове в страната ще има ваксинации през уикенда
  Вижте къде ще се правят ваксинации и в София
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Чуждите инвестиции у нас със спад от 64% до юли
  Най-големите нетни потоци от преки инвестиции в страната за първите 7 месеца на 2021 са от Люксембург, Нидерландия и Германия
  17 септември 2021, 15:10
  Румъния отново включи България в „жълтата зона“
  Вижте какво се променя за българите
  17 септември 2021, 14:01
  Карантинирани са по-малко от 1% от учителите и учениците
  До момента министърът на образованието и науката не е издал заповед за преминаване към дистанционни занятия на випуски или училища
  17 септември 2021, 13:11
  Преброителите започват обхода утре
  Те ще минават между 8.00 и 20.00 часа всеки ден