събота, 21 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  841 прочитания

  ЕЦБ намалява програмата за закупуване на активи

  Лихвените проценти остават непроменени
  10 септември 2021, 15:17 a+ a- a

  ЕЦБ съобщи, че могат да се поддържат благоприятни условия за финансиране при малко по-нисък темп на нетните покупки на активи по програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия (PEPP), в сравнение с предишните две тримесечия.

  Управителният съвет също така потвърди останалите си мерки, а именно равнището на основните лихвени проценти на ЕЦБ, ориентира за вероятното им бъдещо изменение, покупките си по програмата за закупуване на активи (APP), политиките си за реинвестиране и операциите по дългосрочно рефинансиране. По-конкретно:

  Основни лихвени проценти на ЕЦБ
  Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение остават непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и -0,50%.

  В подкрепа на симетричната инфлационна цел от 2% и в съответствие със своята стратегия на паричната политика Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашните си или по-ниски равнища, докато не установи, че инфлацията е достигнала 2% доста преди края на прогнозния период и трайно за остатъка от него, и не прецени, че основната инфлация е отбелязала достатъчен напредък, съвместим със стабилизирането на инфлацията на равнище от 2% в средносрочен план. Това може да означава и кратък период, в който инфлацията леко надхвърля целта.

  Програма за закупуване на активи (АРР)
  Нетните покупки по APP ще продължат с месечен темп от 20 млрд. евро. Управителният съвет продължава да очаква месечните нетни покупки на активи по програмата за закупуване на активи да продължат толкова дълго, колкото е необходимо, за да засилят стимулиращото въздействие на основните лихвени проценти на ЕЦБ, и да приключат малко преди той да започне да ги повишава.

  Програма за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия (PEPP)
  Управителният съвет ще продължи да извършва нетни покупки на активи по PEPP, чийто общ размер е 1850 млрд. евро, най-малко до края на март 2022 г. и във всеки случай докато не прецени, че кризата с коронавируса е отминала.

  Въз основа на успоредна оценка на условията за финансиране и на перспективата за инфлацията Управителният съвет прецени, че могат да се поддържат благоприятни условия за финансиране при малко по-нисък темп на нетните покупки на активи по PEPP в сравнение с предишните две тримесечия.

  Операции по рефинансиране
  Управителният съвет ще продължи да предоставя значително количество ликвидност посредством операциите си по рефинансиране. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 24 часа
  Проучване: Първи признаци на консолидация на ритейл парковете у нас
  Споделените пространства се превръщат във все по-важен елемент от офис средата, отчитат от Cushman & Wakefield Forton
  преди 1 ден
  ЕК признава COVID-19 за професионално заболяване
  Вижте работници от кои сектори ще получават обезщетения
  преди 1 ден
  262 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 162 986
  преди 2 дни
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 2 дни
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.