вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1356 прочитания

    ЕЦБ намалява програмата за закупуване на активи

    Лихвените проценти остават непроменени
    10 септември 2021, 15:17 a+ a- a

    ЕЦБ съобщи, че могат да се поддържат благоприятни условия за финансиране при малко по-нисък темп на нетните покупки на активи по програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия (PEPP), в сравнение с предишните две тримесечия.

    Управителният съвет също така потвърди останалите си мерки, а именно равнището на основните лихвени проценти на ЕЦБ, ориентира за вероятното им бъдещо изменение, покупките си по програмата за закупуване на активи (APP), политиките си за реинвестиране и операциите по дългосрочно рефинансиране. По-конкретно:

    Основни лихвени проценти на ЕЦБ
    Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение остават непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и -0,50%.

    В подкрепа на симетричната инфлационна цел от 2% и в съответствие със своята стратегия на паричната политика Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашните си или по-ниски равнища, докато не установи, че инфлацията е достигнала 2% доста преди края на прогнозния период и трайно за остатъка от него, и не прецени, че основната инфлация е отбелязала достатъчен напредък, съвместим със стабилизирането на инфлацията на равнище от 2% в средносрочен план. Това може да означава и кратък период, в който инфлацията леко надхвърля целта.

    Програма за закупуване на активи (АРР)
    Нетните покупки по APP ще продължат с месечен темп от 20 млрд. евро. Управителният съвет продължава да очаква месечните нетни покупки на активи по програмата за закупуване на активи да продължат толкова дълго, колкото е необходимо, за да засилят стимулиращото въздействие на основните лихвени проценти на ЕЦБ, и да приключат малко преди той да започне да ги повишава.

    Програма за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия (PEPP)
    Управителният съвет ще продължи да извършва нетни покупки на активи по PEPP, чийто общ размер е 1850 млрд. евро, най-малко до края на март 2022 г. и във всеки случай докато не прецени, че кризата с коронавируса е отминала.

    Въз основа на успоредна оценка на условията за финансиране и на перспективата за инфлацията Управителният съвет прецени, че могат да се поддържат благоприятни условия за финансиране при малко по-нисък темп на нетните покупки на активи по PEPP в сравнение с предишните две тримесечия.

    Операции по рефинансиране
    Управителният съвет ще продължи да предоставя значително количество ликвидност посредством операциите си по рефинансиране. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 3 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 4 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 5 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 8 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ