неделя, 19 септември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  472 прочитания

  България губи 4 позиции в световна класация за икономическа свобода

  През последните 10-15 години икономическата свобода в страната като цяло е в застой, сочи проучване на института "Фрейзър"
  14 септември 2021, 14:36 a+ a- a

  България се нарежда на 36-то място от 165 държави и територии, включени изследването Икономическа свобода по света 2021, публикувано днес от Института за пазарна икономика съвместно с канадския институт Фрейзър.

  Тазгодишното издание е базирано на данни от 2019.

  Резултатът на България достига 7,76 т. (от максималните 10 т.). В сравнение с миналогодишното издание резултатът на България се повишава с едва 0,02 т. и заради анемичното подобрение страната губи четири позиции в общата класация за сметка на по-бързо подобряващи резултата си страни. От 1990 до 2005 икономическата свобода в България расте сравнително бързо (включително поради изключително ниската база), но през последните 10-15 години като цяло е в застой.

  Резултатът на България е обусловен от представянето на страната в петте изследвани сфери на икономическия живот:


  Размер на правителството (7,02 т.) – в тази категория резултатът на България се влошава през последните години. Основна причина за това са сравнително големите разходи на държавата и високите нива на бюджетните трансферите и субсидиите. В същото време страната получава максималната оценка по отношение на подоходното данъчно облагане заради плоския данък.
  Държави на подобна позиция: Колумбия, Малта, ЮАР, Украйна, Малайзия

  Правна система и право на собственост (5,94 т.) – традиционно най-слабата категория за страната, при която липсва качествено подобрение през последните три десетилетия. Особено ниски са оценките за безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и защитата на правото на собственост (всички с по под 5 т.).
  Държави на подобна позиция: Бутан, Ямайка, Монголия, Гърция, Малайзия

  Стабилни пари (9,66 т.) – най-силното представяне на България от години. Валутният борд остава гарант за стабилността на лева. По-високата инфлация през 2019 леко спъва по-доброто представяне в страната.
  Държави на подобна позиция – Канада, Индонезия, Парагвай, Армения, Великобритания

  Свобода на международната търговия (8,38 т.) – сравнително високата оценка на България в тази категория е обусловена от членството на страната в ЕС, което води до относително високи резултати на всички страни членки при индикаторите за мита и регулаторни пречки.
  Държави на подобна позиция – Белгия, Чехия, Великобритания, Словакия, Испания

  Регулации (7,81 т.) – В тази категория резултатите на България са разнопосочни. Сравнително ниска отново е оценката за регулациите на бизнеса, основно заради тежките административни изисквания към фирмите. Висока остава пък оценката за регулирането на кредитния пазар с голям брой банки и свободно кредитиране. Силно негативно въздействие върху оценката за регулациите на пазара на труда оказват високите изисквания за наемане и освобождаване на работници, нивото на административно определената минимална заплата и контролът върху работното време.
  Държави на подобна позиция – Армения, Монголия, Руанда, Словакия, Италия

  И тази година индексът изследва връзката между икономическата свобода и различни аспекти на икономическия и социален живот в разглежданите държави и територии. Изследването позволява извеждането на няколко основни наблюдения:

  - Държавите с по-висока икономическа свобода имат чувствително по-висок брутен вътрешен продукт на човек от населението;
  - Доходът на най-бедните 10% от населението е много по-висок в държави с висока степен на икономическа свобода;
  - Нивата на бедност са по-ниски в по-свободните държави;
  - Средната продължителност на живота е над 15 години по-висока в най-свободните държави в сравнение с най-несвободните;
  - Коефициентът на детска смъртност е почти десет пъти по-висок в най-несвободните държави в сравнение с най-свободните;
  - Делът на записаните в училище деца е много по-висок в икономически свободните държави;
  - Хората в свободните държави считат себе си за по-щастливи.

  За поредна година Хонконг и Сингапур оглавяват класацията, следвани от Нова Зеландия, Швейцария, Грузия, САЩ, Ирландия, Литва, Австралия и Дания.

  На дъното са Венецуела, Судан и Либия.

   

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  В тези изнесени пунктове в страната ще има ваксинации през уикенда
  Вижте къде ще се правят ваксинации и в София
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Чуждите инвестиции у нас със спад от 64% до юли
  Най-големите нетни потоци от преки инвестиции в страната за първите 7 месеца на 2021 са от Люксембург, Нидерландия и Германия
  преди 2 дни
  Румъния отново включи България в „жълтата зона“
  Вижте какво се променя за българите
  17 септември 2021, 14:01
  Карантинирани са по-малко от 1% от учителите и учениците
  До момента министърът на образованието и науката не е издал заповед за преминаване към дистанционни занятия на випуски или училища
  17 септември 2021, 13:11
  Преброителите започват обхода утре
  Те ще минават между 8.00 и 20.00 часа всеки ден