четвъртък, 21 октомври 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1057 прочитания

  Правителството ще предложи на ЕК въглищните централи да бъдат затворени през 2040

  България ще внесе Плана за възстановяване в Брюксел в петък
  12 октомври 2021, 09:37 a+ a- a

   

  Служебният кабинет полага усилия да удължи до 2040 срокът за прекратяване използването на въглища, като до края на настоящата седмица ще бъдат ясни резултатите от разговорите с Брюксел. Това заяви премиерът Стефан Янев на среща между правителството и бизнеса.

  Янев посочи, че България е сред най-въглеродно интензивните държави в ЕС и преходът към декарбонизация е свързан с редица предизвикателства. По думите му бизнесът и общините се нуждаят от помощ, за да се адаптират. В този смисъл премиерът акцентира върху необходимостта да се гарантира, че преходът ще е плавен, справедлив и съобразен със спецификите на икономиката за всяка една държава.

  „Приветствам зелената идея като замисъл и необходима инвестиция в бъдещето. В същото време вярвам, че е неразумно и безотговорно да си затваряме очите пред предизвикателствата, пред които сме изправени по пътя на нейното реализиране. Проблемите, които в момента наблюдаваме на пазара на енергийните ресурси, са само част от импликациите в това отношение“, отбеляза Янев.

  „Не искам да бъда разбран погрешно – призивът за гъвкавост и корекции, които да неутрализират дефектите в концепцията, в никакъв случай не е абдикация от ангажимента ни към чиста енергия, към съхраняване на нашата природа, към постигането на климатична неутралност на ЕС. Дълбоко вярвам, че това е инвестиция в нашето общо бъдеще. Но по този път сме длъжни да вървим разумно, съхранявайки своята икономическа и социална жизненост, респективно своята национална сигурност“, категоричен беше министър-председателят.

  По отношение на Националния план на България за възстановяване и устойчивост премиерът Стефан Янев отбеляза, че планът е в процес на финализиране. Министър-председателят изтъкна значението на плана за възстановяването на потенциала за растеж на икономиката след удара на пандемията. Янев посочи четирите стълба, които са заложени в плана – Иновативна България, с фокус върху конкурентоспособността на икономиката и интелигентния растеж; Зелена България, с фокус върху управлението на природните ресурси; Свързана България, с акцент върху развитието на районите на страната; Справедлива България, с фокус върху включващия и устойчив растеж.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  От утре всички ученици в София минават онлайн
  В дистанционна форма на обучение минават и във Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник
  преди 14 часа
  Алексей Навални получи награда "Сахаров"
  ЕП удостои руския опозиционер с отличието за свобода на мисълта
  преди 14 часа
  Закупуваме нов препарат за лечение на коронавирус
  По предварителна информация първите доставки можем да очакваме до края на този месец
  преди 16 часа
  България се присъединява към Центъра за развитие на ОИСР
  Това е елемент от подготовката на страната ни за членство в ОИСР
  преди 16 часа
  Софийският щаб предлага: 1 до 4 клас присъствено до края на седмицата, останалите онлайн
  Детските градини и яслите в София да продължават работа присъствено, препоръчват от Софийския щаб
  преди 17 часа
  МЗ: Над 1 млн. са изтеглените сертификати у нас
  Близо 10 000 са документите за поставена бустерна доза