четвъртък, 21 октомври 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  778 прочитания

  Как пандемията промени туризма у нас?

  Вижте кои са новите тенденции в сектора
  12 октомври 2021, 16:22 a+ a- a

   

  По официални данни на НСИ у нас през юли 2021 са работили 3058 места за настаняване с 10 и повече легла, като за сравнение през юли 2019 те са били 3391. Данните съобщи заместник-министър Ирена Георгиева в приветствие към гостите на Хотелски форум 2021. Събитието, организирано от Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели, събра инвеститори и мениджъри на хотели и хотелски групи, които да обсъдят ситуацията, предизвикателствата и възможностите в бизнеса след отпечатъка на световната пандемия от COVID-19.

  „Това означава, че около 90% от обичайно работещите места за настаняване през юли 2019 г. са работили и през юли 2021 г., докато делът на затворените места за настаняване е бил само около 10%“, коментира тя. Една от последиците, която не може да бъде пренебрегната обаче, е недостигът на кадри, тъй като работниците в много сегменти от туризма се преместиха в други сектори и бяха загубени ценни специалисти с умения и с години трупан опит, подчерта заместник-министърът.

  По думите й пандемията е оказала асиметрично въздействие върху туризма - градските дестинации пострадаха най-много поради строгите ограничения за частта от сектора, свързана с организирането на конференции, изложби и културни дейности, което лиши градовете от голяма част от приходите от туризъм. В същото време селските и планински райони, както и курортите, бяха предпочитани поради нарастващото търсене на потребителите на по-безопасен и индивидуален туристически продукт, включително и дейности на открито.

  Технологичните новости, продиктувани от пандемията, промениха сектора с огромна скорост, като над 85% от туристите вече предпочитат туристически продукт, основан на персонализация и изживяване, което съвпада с техните лични предпочитания, отбеляза заместник-министър Ирена Георгиева.

  Изкуственият интелект и виртуалната реалност (VR) също са още един полезен инструмент за обогатяване на преживяванията на посетителите. Безконтактните технологии вече са част от живота на почти всеки обикновен човек, така че и бизнесът трябва да се пригоди към тях, за да бъде релевантен към новия свят и да задоволи потребностите на своите взискателни клиенти, посочи заместник-министър Георгиева.

  Информацията остава стратегически най-важният инструмент за развитието на един толкова конкурентен сектор, какъвто е туризмът.

  Друга значима тенденция е нарастването на вътрешния туризъм и предпочитанието на близки дестинации и късни резервации.

  Наблюдава се и преход от въздушен транспорт към автомобилен туризъм, независимо дали е национален или международен.

  Открои се и значителен спад в корпоративните пътувания и бизнес туризма, което е вероятно да остане постоянна тенденция и това несъмнено ще доведе до още последици за туристическите агенции и авиокомпаниите. Въпреки това процесът на възстановяване на входящия туристопоток в Европа и у нас започна, изтъкна заместник-министър Георгиева.

  Съгласно последните публикувани данни от Евростат през юли 2021 г. нощувките на чужденци в местата за настаняване в Португалия нарастват със 107%, в Италия - също с толкова - 107%, в България със - 137%, в Испания - със 141%, в Малта - със 149% спрямо юли 2020 г., като предстои публикуването на данни и за други дестинации.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  От утре всички ученици в София минават онлайн
  В дистанционна форма на обучение минават и във Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник
  преди 14 часа
  Алексей Навални получи награда "Сахаров"
  ЕП удостои руския опозиционер с отличието за свобода на мисълта
  преди 14 часа
  Закупуваме нов препарат за лечение на коронавирус
  По предварителна информация първите доставки можем да очакваме до края на този месец
  преди 16 часа
  България се присъединява към Центъра за развитие на ОИСР
  Това е елемент от подготовката на страната ни за членство в ОИСР
  преди 16 часа
  Софийският щаб предлага: 1 до 4 клас присъствено до края на седмицата, останалите онлайн
  Детските градини и яслите в София да продължават работа присъствено, препоръчват от Софийския щаб
  преди 17 часа
  МЗ: Над 1 млн. са изтеглените сертификати у нас
  Близо 10 000 са документите за поставена бустерна доза