събота, 21 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  729 прочитания

  Лагард: „Много малко вероятно“ е ЕЦБ да вдигне лихвите

  Подобно решение се очаква най-рано следващия декември
  04 ноември 2021, 13:41 a+ a- a

  Малко вероятно е Европейската централна банка (ЕЦБ) да повиши лихвените проценти през следващата година, тъй като инфлацията остава твърде ниска, каза президентът на финансовата институция Кристин Лагард. Така тя попари пазарните очаквания за ход още през следващия октомври, отбелязва „Ройтерс“.

  Тъй като инфлацията е на 13-годишен връх, пазарите все повече залагат, че ЕЦБ ще се оттегли от свръхлесната си парична политика и ще повиши лихвите през следващата година за първи път от повече от десетилетие.

  „В нашите бъдещи насоки за лихвените проценти ние ясно формулирахме трите условия, които трябва да бъдат изпълнени, преди лихвите да започнат да се повишават“, каза тя на събитие в Лисабон. „Въпреки сегашния ръст на инфлацията, перспективите за инфлация в средносрочен план остават слаби и по този начин тези три условия е много малко вероятно да бъдат изпълнени през следващата година.“

  Коментарите на Лагард идват, след като миналата седмица тя не успя да отблъсне пазарните очаквания и инвеститорите дори за кратко очакваха две повишения на лихвите през 2022 г.

  Но изглежда, че инвеститорите този път са внимателни и ценообразуването за следващия ход, увеличение с 10 базисни точки, беше отложено от следващия октомври до декември 2022 г.

  Доходността също падна като цяло, както и спредът между германския и италианския дълг, решаващ индикатор за ЕЦБ.

  Шефът на испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос, влиятелен глас в Управителния съвет за определяне на лихвите, повтори посланието на Лагард, твърдейки, че пазарните цени не са в синхрон с бъдещите насоки. 

  Лагард също така предупреди, че ЕЦБ ще продължи да използва спешни покупки на активи, за да намали разходите по заеми. „Неоправдано затягане на условията за финансиране не е желателно в момент, когато покупателната способност вече е притисната от по-високите сметки за енергия и гориво, и това би представлявало неоправдан насрещен вятър за възстановяването“, каза Лагард.

  ЕЦБ и финансовите инвеститори са в противоречие относно вероятния път на инфлацията, единствената най-важна насочваща политика за измерване, отчасти защото самата ЕЦБ не е сигурна относно инфлацията.

  „Нашата оценка е, че сегашният инфлационен скок се дължи главно на фактори с преходен характер, въпреки че тези фактори биха могли да покажат по-висока степен на устойчивост от първоначалната оценка, така че очакваме да продължим да виждаме относително високи темпове на инфлация през следващите месеци“, добави де Кос.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 22 часа
  Проучване: Първи признаци на консолидация на ритейл парковете у нас
  Споделените пространства се превръщат във все по-важен елемент от офис средата, отчитат от Cushman & Wakefield Forton
  преди 1 ден
  ЕК признава COVID-19 за професионално заболяване
  Вижте работници от кои сектори ще получават обезщетения
  преди 1 ден
  262 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 162 986
  преди 2 дни
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 2 дни
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.