петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1042 прочитания

    Федералният резерв намалява стимулите

    Лихвените проценти остават непроменени
    04 ноември 2021, 14:45 a+ a- a

    Федералният резерв на САЩ (Фед) обяви, че прекратява мащабната програма за стимулиране, която въведе в началото на пандемията от Covid-19 на фона на опасенията, че може да се наложи скоро централната банка да повиши лихвите, за да контролира растящата инфлация.

    Служителите на Фед обсъждат от месеци дали и кога да намалят програмите за стимулиране, които приложиха, за да се справят с икономическите трудности, причинени от пандемията. Те обявиха, че ще започнат да намаляват този стимул с $15 млрд. на месец, но оставиха лихвените проценти непроменени.

    Председателят на Фед Джером Пауъл обаче също предупреди, че инфлацията е била „по-дълготрайна от очакваното“. Пауъл каза, че Фед все още очаква покачването на цените да бъде „преходно“, но добави, че е „много трудно да се предвиди запазването на ограниченията на предлагането или тяхното въздействие върху инфлацията“.

    През март 2020 г., когато пандемията доведе до потресаващо спиране на световната икономика, Фед предприе мерки да подкрепи американската икономика, като намали лихвените проценти близо до нула и започна да изкупува по $120 млрд. на месец в ценни книжа, обезпечени с държавни съкровищни и ипотечни ценни книжа.

    Изглежда инициативата е помогнала на САЩ да избегнат потенциална икономическа катастрофа. Нивото на безработица спадна от рекордните 14,7% през април 2020 г. до 4,8% през септември, отбелязва The Guardian.

    Но сега централната банка се бори с притесненията, че нейните усилия за стимулиране, съчетани с парични инжекции от Вашингтон, задържаното потребителско търсене и безпрецедентното въздействие на пандемията върху глобалната верига за доставки, засилват инфлацията.

    Годишната инфлация е с невиждан от 30 години темп, според данни на правителството на САЩ, публикувани миналия месец. Цените на американските стоки се покачиха с 4,4% през годината до септември, според последния доклад за разходите за лично потребление на Министерството на търговията, най-бързото увеличение от 1991 г.

    Повишаването на цената на горивото също увеличава цените и причинява трудности на милиони американци, които се затрудняват да плащат сметките си.

    „Разбираме трудностите, които високата инфлация създава за отделни лица и семейства, особено за тези с ограничени средства за по-високи цени на стоки от първа необходимост като храна и транспорт“, каза Пауъл.

    На пресконференция той не коментира кога и дали Фед ще повиши лихвите, за да се справи с инфлацията, но каза, че централната банка ще „използва нашите инструменти, както е подходящо“, ако цените продължат да растат.

    Пауъл и министърът на финансите Джанет Йелън твърдят, че рязкото покачване на цените ще намалее, тъй като икономиката се възстановява от безпрецедентното въздействие на пандемията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 15 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство