петък, 20 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  731 прочитания

  Федералният резерв намалява стимулите

  Лихвените проценти остават непроменени
  04 ноември 2021, 14:45 a+ a- a

  Федералният резерв на САЩ (Фед) обяви, че прекратява мащабната програма за стимулиране, която въведе в началото на пандемията от Covid-19 на фона на опасенията, че може да се наложи скоро централната банка да повиши лихвите, за да контролира растящата инфлация.

  Служителите на Фед обсъждат от месеци дали и кога да намалят програмите за стимулиране, които приложиха, за да се справят с икономическите трудности, причинени от пандемията. Те обявиха, че ще започнат да намаляват този стимул с $15 млрд. на месец, но оставиха лихвените проценти непроменени.

  Председателят на Фед Джером Пауъл обаче също предупреди, че инфлацията е била „по-дълготрайна от очакваното“. Пауъл каза, че Фед все още очаква покачването на цените да бъде „преходно“, но добави, че е „много трудно да се предвиди запазването на ограниченията на предлагането или тяхното въздействие върху инфлацията“.

  През март 2020 г., когато пандемията доведе до потресаващо спиране на световната икономика, Фед предприе мерки да подкрепи американската икономика, като намали лихвените проценти близо до нула и започна да изкупува по $120 млрд. на месец в ценни книжа, обезпечени с държавни съкровищни и ипотечни ценни книжа.

  Изглежда инициативата е помогнала на САЩ да избегнат потенциална икономическа катастрофа. Нивото на безработица спадна от рекордните 14,7% през април 2020 г. до 4,8% през септември, отбелязва The Guardian.

  Но сега централната банка се бори с притесненията, че нейните усилия за стимулиране, съчетани с парични инжекции от Вашингтон, задържаното потребителско търсене и безпрецедентното въздействие на пандемията върху глобалната верига за доставки, засилват инфлацията.

  Годишната инфлация е с невиждан от 30 години темп, според данни на правителството на САЩ, публикувани миналия месец. Цените на американските стоки се покачиха с 4,4% през годината до септември, според последния доклад за разходите за лично потребление на Министерството на търговията, най-бързото увеличение от 1991 г.

  Повишаването на цената на горивото също увеличава цените и причинява трудности на милиони американци, които се затрудняват да плащат сметките си.

  „Разбираме трудностите, които високата инфлация създава за отделни лица и семейства, особено за тези с ограничени средства за по-високи цени на стоки от първа необходимост като храна и транспорт“, каза Пауъл.

  На пресконференция той не коментира кога и дали Фед ще повиши лихвите, за да се справи с инфлацията, но каза, че централната банка ще „използва нашите инструменти, както е подходящо“, ако цените продължат да растат.

  Пауъл и министърът на финансите Джанет Йелън твърдят, че рязкото покачване на цените ще намалее, тъй като икономиката се възстановява от безпрецедентното въздействие на пандемията.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 9 часа
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.
  преди 13 часа
  ЕК с план за 300 млрд. евро за намаляване на енергийната си зависимост от Русия
  С REPowerEU Брюксел предлага диверсификация на енергийните доставки, по-бързо въвеждане на възобновяеми енергийни източници и пестене на енергия
  преди 15 часа
  Лорер: Японски автомобилен концерн изгражда развоен център у нас, наема 50 инженери
  Швейцарска компания вдига завода за микрооптика в Първомай за 85 млн. лв и открива над 100 работни места, обяви министърът
  преди 15 часа