събота, 21 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1220 прочитания

  Лагард: ЕЦБ не бива да реагира на скока в инфлацията

  Според президентът на ЕЦБ затягането на политиката сега ще намали доходите на домакинствата
  19 ноември 2021, 15:40 a+ a- a

  Председателят на Европейската централна банка (ЕБ) Кристин Лагард заяви, че инфлацията в еврозоната ще отслабне, така че ЕЦБ не трябва да затяга политиката, тъй като може да задуши възстановяването, и намекна за продължаване на изкупуването на облигации през следващата година.

  Инфлацията в еврозоната достигна 4,1% през октомври, тласкана от по-високите разходи за енергия, и се очаква да остане над целта на ЕЦБ от 2% през следващата година, тъй като доставчиците, напрегнати от пандемията, не могат да се справят с възобновяването на икономиката, отбелязва „Ройтерс“.

  Но Лагард настоя, че ЕЦБ не трябва да натиска спирачката сега, а по-скоро да продължи да добавя гориво за възстановяването на икономиката. „Когато се очаква инфлационният натиск да отслабне, какъвто е случаят днес, няма смисъл да се реагира чрез затягане на политиката“, каза тя. „Стягането няма да повлияе на икономиката по-скоро, отколкото шокът ще премине“.

  ЕЦБ трябва да вземе решение за бъдещето на програмите си за изкупуване на облигации на заседанието си на 16 декември.

  Докато централната банка вече сигнализира, че нейната програма за спешни покупки при пандемия на стойност €1,85 трилиона ще приключи през март, Лагард каза, че покупките на активи все още ще бъдат „важни“ след тази дата.

  „Дори и след очаквания край на извънредната ситуация с пандемията, за паричната политика ще бъде важно, включително подходящото калибриране на покупките на активи, да подкрепи възстановяването и устойчивото възвръщане на инфлацията до нашата цел от 2%“, каза тя.

  Очаква се Банката на Англия да повиши лихвите по-късно тази година, а Федералният резерв прекратява програмата си за изкупуване на облигации.

  Но Лагард твърди, че затягането на политиката сега ще намали доходите на домакинствата, които вече са изправени пред шок от нарастващите разходи за енергия, което вероятно ще забави растежа. „В тази ситуация по-строгата парична политика само би изострила свиващия ефект върху икономиката“, каза тя.

  Въпреки че перспективите за инфлация са се подобрили след десетилетие на бавен ръст на цените, Лагард каза, че ЕЦБ трябва да „подхранва“ търсенето.

  „Тъй като положителните сили на търсене в икономиката набират сила, прогнозите за инфлацията в средносрочен план изглеждат по-добри, отколкото преди пандемията“, каза Лагард. „Така че трябва да продължим да подхранваме тези сили, като не оттегляме политическата подкрепа преждевременно“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 24 часа
  Проучване: Първи признаци на консолидация на ритейл парковете у нас
  Споделените пространства се превръщат във все по-важен елемент от офис средата, отчитат от Cushman & Wakefield Forton
  преди 1 ден
  ЕК признава COVID-19 за професионално заболяване
  Вижте работници от кои сектори ще получават обезщетения
  преди 1 ден
  262 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 162 986
  преди 2 дни
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 2 дни
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.