четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1180 прочитания

    Неочакван ръст в бизнес активността в еврозоната през ноември

    Във връзка с новата вълна Covid-19 очакванията за декември са по-песимистични от очакваното
    23 ноември 2021, 14:48 a+ a- a

    Ръстът на бизнеса в еврозоната неочаквано се ускори този месец, но нова вълна от коронавирусни инфекции и нови ограничения, заедно с ценовия натиск, вероятно ще нарушат разширяването през декември, отбелязва „Ройтерс“.

    Експресните оценки за PMI* на IHS Markit, добър индикатор за цялостното икономическо здраве, скочи до 55,8 през ноември от 54,2 през октомври. Това надхвърли всички прогнози в проучване на „Ройтерс“, което предвиждаше спад до 53,2. 

    „Бързата оценка на PMI за ноември изненадва положително в еврозоната, Франция и Германия“, каза Рори Фенеси от Oxford Economics. „Въпреки това, тъй като случаите се увеличават рязко в някои страни от еврозоната, краткосрочните перспективи бързо стават по-песимистични, тъй като рисковете от друга опасна вълна от коронавирус се увеличават. Вероятно е влошаване на настроенията през декември.“

    Ранните данни показват, че растежът в частния сектор на Германия леко се ускорява, но продължаващите проблеми по веригата на доставки за производството продължават да затрудняват производствената активност и увеличават инфлационния натиск до безпрецедентни върхове.

    Френската бизнес активност също се разраства по-бързо от очакваното, показват първоначалните оценки, тъй като секторът на услугите на втората по големина икономика в еврозоната отбелязва най-бързия си растеж от почти четири години.

    Но европейските акции понижиха стойността си до триседмично дъно във вторник (23 ноември), тъй като новите случаи на Covid-19 и опасенията за повишаване на лихвите повалиха настроенията.

    Номинацията на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл за втори мандат подкрепи залозите за повишаване на лихвите в САЩ през 2022 г., докато британските компании отчитат най-бързия ръст на новите поръчки от юни насам. Заедно с рекордния натиск върху разходите това вероятно проправя пътя за повишаване на лихвите от страна на Английската централна банка (Bank of England - BoE) през декември, коментира „Ройтерс“.

    BoE ще бъде първата голяма централна банка, която ще повиши лихвените проценти, но дали това първоначално увеличение ще дойде още следващия месец или ще изчака началото на следващата година, икономистите, анкетирани от „Ройтерс“ по-рано този месец, са разделени в мнението си.

    Затрудненията в доставките, причинени от пандемията, превърнаха еврозоната в пазар на продавачи за суровини и съставният индекс на цените на суровините се повиши до 75,9 от 73,2, което е най-високата му стойност от началото на проучването в средата на 1998 г.

    PMI за доминиращата индустрия на услугите в блока се повиши до 56,6 от 54,6, много над всички прогнози в проучване на „Ройтерс“, което предвиждаше спад до 53,5.

    Но оптимизмът намаля, тъй като подновените блокирания вероятно ще имат по-голямо въздействие върху услугите. Индексът на бизнес очакванията падна до 66,6 от 69,0, най-ниското му отчитане от февруари.

    Производствената активност остана стабилна и производственият PMI се повиши до 58,6 от 58,3. Индексът за измерване на продукцията, който се подава в съставния PMI, се увеличи до 53,8 от 53,3.

    Търсенето остава силно и фабриките успяха да предадат част от рекордното увеличение на разходите за суровини на клиентите. Индексът на цените на продукцията скочи до 74,3 от 72,6, най-високият, от 19 години насам, откакто IHS Markit събира данни.

    PMI поставя под съмнение твърдението на Европейската централна банка, че нарастването на инфлацията е преходно. Очакванията за инфлация в еврозоната са изложени на риск да продължат да надхвърлят целта на банката от 2% през следващата година, според проучване на „Ройтерс“ от по-рано този месец.

    Членът на борда на ЕЦБ Изабел Шнабел каза в интервю за Bloomberg, че инфлацията в еврозоната ще бъде по-висока през следващата година, отколкото се смяташе преди, и съществува риск ръстът на цените да остане над целта на банката в средносрочен план.

    *Purchasing Managers' Index (PMI) е индекс, който отчита икономическата активност, на базата на броя мениджъри, според които активността през изминалия месец се е увеличила. Когато стойността му надвишава 50, това индикира ръст.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 5 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 10 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 10 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 11 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам