понеделник, 29 ноември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  541 прочитания

  Португалия вече не използва въглища за производство на ток

  Тя е четвъртата страна в ЕС, която предприема тази стъпка
  25 ноември 2021, 14:31 a+ a- a

  Португалия затвори последната си въглищна централа през уикенда, прекратявайки използването на замърсяващия материал за производство на електроенергия. Тя става четвъртата държава в Европейския съюз, която прави това, предаде Euronews.

  Екологичната група Zero заяви, че заводът Pego в централна Португалия е бил вторият по големина производител на въглероден диоксид в страната, добавяйки, че „освобождаването ни от най-големия източник на парникови газове е важен ден за Португалия“.

  Въпреки че лицензът за електроцентралата е технически валиден до края на месеца, окончателният ѝ запас от въглища свърши в петък (19 ноември). Това направи събота първия ден, в който се произвежда електричество в страната без използване на въглища.

  Това се случва 9 години преди целта на Португалия да прекрати използването на изкопаемото гориво до 2030 г. Процесът започна през 2017 г., когато страната подписа декларация за прекратяване на използването на въглища на COP23.

  Белгия, Австрия и Швеция са другите три европейски страни, които вече са спрели да използват въглища за производство на електроенергия.

  Въпреки че значителните 60 до 70 процента от електричеството в Португалия идва от възобновяеми източници, страната все още разчита в голяма степен на вносни изкопаеми горива, за да задоволи общите енергийни нужди. Излизането на Португалия от въглищата идва, след като Европейската комисия обяви, че ще съди страната за това, че не е предприела мерки за лошо качество на въздуха.

  Въпреки ранното преминаване към електроенергия без въглища, има опасения, че централата Pego, управлявана от частната група Tejo Energia, може да премине на изгаряне на дървесни пелети.

  „Предизвикателството сега е да се гарантира, че комуналните услуги няма да направят грешката да заменят въглищата с изкопаем газ или неустойчива биомаса“, каза Катрин Гутман, директор на кампанията в Europe Beyond Coal.

  „Изхвърлянето на въглища само за преминаване към следващото най-лошо гориво очевидно не е отговор“, каза президентът на Zero Франсиско Ферейра. „Вместо това фокусът трябва да бъде върху бързото увеличаване на нашия капацитет за възобновяема енергия във вятърна и слънчева енергия“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  АИКБ: Сивият сектор у нас е 21,5%
  Методика за превенция на недекларираната заетост ще помага на работодателите да не допускат сиви практики
  преди 10 часа
  Хапчето на Merck е значително по-малко ефективно от първоначално съобщеното
  Според новите данни ефективността му срещу хоспитализации и смърт е 30%
  преди 10 часа
  109-ият магазин Lidl отвори врати в София
  Обектът е построен на мястото на някогашната Къпалня „Чайка“ на бул. „Тодор Александров“ в ж.к. Разсадника
  преди 12 часа
  eMAG стартира програмата „От България“ в подкрепа на малките производители
  От програмата могат да се възползват малки местни производители, НПО и занаятчии
  преди 13 часа
  30% от бизнеса в сектор „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ отчита намалени приходи
  През октомври почти 30% от нефинансовите предприятия у нас отчитат намалени приходи