четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    793 прочитания

    9 млн. предприемачи липсват в икономиките на ОИСР и ЕС

    Те биха могли да създадат допълнителни работни места, иновации и идеи, които да допринесат за икономическия растеж
    29 ноември 2021, 13:08 a+ a- a

    Младите хора, жените и възрастните имат по-малко възможности да трансформират своите бизнес идеи в реалност, според нов доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), озаглавен „Липсващите предприемачи 2021“ (The Missing Entrepreneurs 2021). Те са изправени пред проблеми с достъпа до финансиране, умения и мрежи, които правят по-трудно за тях, отколкото за други групи в обществото, да започнат своите начинания. Тези „липсващи предприемачи“ струват на икономиките идеи, иновации и работни места.

    Новият доклад на ОИСР и Европейски съюз (ЕС) „Липсващите предприемачи 2021“ показва, че може да има допълнителни 9 милиона души, които започват и управляват нов бизнес в ЕС и 35 милиона в страните от ОИСР, ако всички са толкова активни в създаването на бизнес като мъже на възраст 30-49 години. Това би могло да доведе до 50% повече хора, ангажирани в ранен етап на предприемачество в ЕС и 40% повече в страните от ОИСР. За да се помогне за запълване на тази празнина, трябва да се преодолеят допълнителните бариери, пред които са изправени слабо представените социални групи. Около три четвърти от тези „липсващи“ предприемачи са жени, половината са на възраст над 50 години и един на всеки осем са на възраст под 30 години.

    Младежите създават по-малко предприятия в ЕС от тези на 50 и повече години. Близо една четвърт от 18-те милиона души, участващи в стартирането или управлението на нов бизнес в ЕС през 2020 г., са били на повече от 50 години – по-голям дял от тези, които са били между 18 и 30 години. Трябва да се направи повече, за да се подкрепят младите хора в реализирането на техния предприемачески потенциал, се казва в документа. Проучванията показват, че близо 45% от студентите възнамеряват да започнат бизнес в рамките на 5 години след дипломирането си, но само 5% от хората на възраст от 18 до 30 години активно работят върху стартиране. Това отпадане може да се обясни с няколко фактора, включително пропуски в уменията. Вероятността хората под 30 години да са достатъчно уверени в своите умения, така че да създадат свой бизнес е 85% спрямо тази на хората на 50 и повече години.

    Жените са по-малко активни от мъжете в създаването на бизнес. В периода 2016-2020 г. по-малко от 5% от жените в ЕС са участвали в създаването на бизнес или в управлението на бизнес, създаден преди по-малко от 42 месеца в сравнение с 8% от мъжете. Подобна разлика се появява в страните от ОИСР, където 9% от жените започват и управляват нов бизнес в сравнение с 13% от мъжете. Тези различия между половете са причинени от няколко фактора, включително бариери на финансовите пазари, пропуски в уменията и институционални условия, които влияят на мотивацията. Например жените са с 25%% по-малко склонни от мъжете в страните от ОИСР и ЕС да съобщават, че притежават уменията, необходими за започване на бизнес. Тази разлика между половете представлява пропусната възможност за икономически растеж.

    Докладът обяснява как политиката за приобщаващо предприемачество може да отвори възможности в предприемачеството за всеки с идея за устойчив бизнес, независимо от техния произход и характеристики. Овладяването на този неизползван потенциал може да разкрие нови идеи, да създаде работни места и да допринесе за икономическия растеж, неща, които стоят в центъра на плановете за икономическо възстановяване.

    През последното десетилетие е постигнат голям напредък, се казва в доклада. Настоящите политики и програми обаче не винаги се справят адекватно с пречките пред предприемачеството от различни групи предприемачи. 

    Докладът препоръчва 3 приоритета за правителствата:

    1. Отстраняване на пропуските във финансите, като например увеличаване на микрофинансирането, предназначено за хора, които нямат достъп до традиционни заеми и инвестиции, тъй като има значително незадоволено търсене на тези финансови продукти;

    2. Запълване на пропуските в уменията с обучение по предприемачество и коучинг, адаптирани към нуждите на различни групи от населението, например повишаване на самочувствието на жените предприемачи; и

    3. Използване на специални схеми за справяне с:
    • системните пристрастия в системите за подкрепа на предприемачеството;
    • по-големите пречки, пред които са изправени при създаването на бизнес групи като жени, имигранти, младежи, възрастни хора и безработни; 
    • различните местни условия.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 минути
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 16 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 17 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 17 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 18 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 19 часа