четвъртък, 27 януари 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  512 прочитания

  Значителен спад на руските туристи у нас тази година

  За първите 9 месеца близо 36 000 руски граждани са почивали у нас, през цялата 2019 броят им е бил 450 000
  03 декември 2021, 11:07 a+ a- a

  От началото на годината до септември близо 36 хил. руски туристи са нощували в места за настаняване, като 85% от тях - през летния сезон. Водещите дестинации за гостите от Русия през този период са София и Варна - с по около 6 900 туристи, Несебър - над 4 хил. туристи, следвани от Балчик, Бургас, Пловдив и др. За сравнение през 2019 общият брой руски туристи в България възлиза на около 450 хиляди, от които над 355 хиляди - само за летния сезон.

  Основна задача е възстановяването на туристопотока от предпандемичните времена, заяви  министърът на туризма Стела Балтова, която в рамките на 24-та сесия на Генералната асамблея на СОТ към ООН в Мадрид, разговаря със Зарина Догузова, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Русия.

  На неформална среща преди дискусиите от втория ден двете изразиха задоволството си от съвместната работа между България и Руската Федерация в сферата на туризма. Зарина Догузова поздрави българския министър за постигнатите резултати и бързите темпове във възстановяването на туризма в България в контекста на пандемията от COVID-19. Тя изрази готовност за тясно сътрудничество и потвърди, че България остава една от популярните сред руските туристи дестинации за отдих.

  В продължение на тази тенденция българският министър изтъкна, че Русия винаги е била важен стратегически партньор и поиска повече регулярни полети от Москва и от ключови големи руски градове. Това ще улесни туристите от пазар Русия и ще даде много повече възможности за пътувания и туризъм. В отговор Зарина Догузова изрази задоволство от перспективата, като уточни, че решението е на руския Федерален оперативен щаб за контрол на инфекциите и неговия председател Татяна Голикова.

  Догузова и министър Балтова обсъдиха и възможности за бъдещо сътрудничество. Зарина Догузова използва случая, за да покани министър Балтова лично да посети руския павилион на изложението в Дубай.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Над 160 електронни услуги са достъпни в обновения портал на НАП
  Приходната агенцията е лидер сред е-администрациите
  преди 15 часа
  PwC: Здравните и кибер рисковете са сред основните притеснения на бизнес лидерите по света
  3/4 от изпълнителните директори очакват по-стабилна глобална икономика през 2022, показва глобално проучване на консултанската компания
  преди 16 часа
  Онлайн продажбите и интернет потреблението у нас отчитат стабилен ръст през 2021 г.
  Секторът има потенциал за нов растеж, тъй като все още едва 52% от фирмите в България имат уебсайт, а 11,8% продават онлайн
  преди 16 часа
  Нови противоепидемични мерки в София
  Те влизат в сила от 27 януари
  преди 17 часа