четвъртък, 27 януари 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  567 прочитания

  Пауъл: Високата инфлация може да продължи до втората половина на 2022 г.

  Председателят на Федералния резерв заяви, че ще обмисли по-скорошно прекратяване на програмата за изкупуване на облигации
  03 декември 2021, 11:39 a+ a- a

  Централната банка на САЩ трябва да бъде готова да отговори на възможността инфлацията да не се понижи през втората половина на следващата година, както повечето анализатори очакват в момента, каза председателят на Федералния резерв (Фед) на САЩ Джером Пауъл.

  Във втория си ден на свидетелски показания в Конгреса Пауъл повтори, че той и колегите му ще обмислят на предстоящата си среща по-бързо прекратяване на програмата за изкупуване на облигации на Фед, ход, който широко се разглежда като отваряне на вратата за по-ранно увеличение на лихвените проценти, отбелязва „Ройтерс“.

  С много силно потребителско търсене, което се сблъсква с постоянни проблеми във веригата на доставки, Фед може да наближава времето, когато трябва да избира между стремеж към пълна заетост и поддържане на инфлацията под контрол.

  Във вторник (30 ноември) Пауъл каза, че смята, че е вероятно инфлацията да спадне „смислено“ през втората половина на следващата година, тъй като веригите за доставки се оправят, но „рисковете от по-висока инфлация се повишиха“. „Трябва да използваме нашата политика, за да се справим с редицата възможни сценарии, а не само с най-вероятния“, каза той пред Комисията за финансови услуги на Камарата на представителите на САЩ.

  Сякаш за да подчертае тези опасения, проучване, публикувано в сряда от Федералния резерв, показа, че фирмите в цялата страна все повече се борят с по-високите цени и недостиг на работна ръка, въпреки че в много случаи са в състояние да прехвърлят по-високи разходи на клиентите, с малко съпротивление. „Почти всички области отчитат стабилен ръст на заплатите“, според Beige Book на Фед, проучване на бизнеса в 12-те района на Фед.

  Скоро след появата на Пауъл в Конгреса заедно с министъра на финансите Джанет Йелън, служители на общественото здравеопазване обявиха първия известен случай в САЩ на пациент с вариант омикрон, за който се подозира, че е по-инфекциозен от предишните щамове на коронавируса.

  Въпреки че законодателите не задаваха въпроси на Пауъл за това как новият вариант може да промени икономическите перспективи или политическия отговор на Фед, президентът на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс каза за New York Times, че това може едновременно да забави икономическата активност и да изостри инфлационния натиск.

  Тази обезсърчаваща комбинация може да добави към предизвикателствата, пред които са изправени политиците на Фед, докато калибрират отговора си на добрите новини от засилващата се икономика, лошите новини за възможен нов скок на Covid-19 и инфлацията, която продължава по-дълго и остава по-висока от очакваното.

  Миналия месец Фед започна да намалява покупките си на държавни ценни книжа и обезпечени с ипотека ценни книжа от $120 млрд. с темп, който преполага прекратяване на покупките до средата на 2022 г. Програмата беше въведена в началото на 2020 г., за да помогне за поддържане на икономиката по време на пандемията.

  Пауъл повтори във вторник, че политиците ще обсъдят на срещата си на 14-15 декември дали да прекратят тази програма няколко месеца по-рано в светлината на силата на икономиката. Той каза още, че възстановяването на САЩ е по-силно от това на други големи икономики, отчасти благодарение на по-силната фискална подкрепа. Потребителските разходи в САЩ нараснаха през октомври, а заявленията за обезщетения за безработица са на 52-годишно дъно, което кара икономистите да повишат своите оценки за растеж на БВП за четвъртото тримесечие.

  И все пак доверието на потребителите спадна до деветмесечно дъно през ноември на фона на притесненията за нарастващите разходи за живот и умората от пандемия. Вариантът омикрон също създава повече несигурност за домакинствата и бизнеса.

  Пауъл каза, че служителите на Фед наблюдават развиващия се икономически пейзаж и признаха, че може да се сблъскат с „напрежение“, тъй като преследват двойния мандат на централната банка на САЩ за постигане на максимална заетост и ценова стабилност.

  „Трябва да балансираме тези две цели, когато са в напрежение, както са в момента“, каза Пауъл. „Но ви уверявам, че ще използваме нашите инструменти, за да се уверим, че тази висока инфлация, която изпитваме, няма да се укрепи“. Пауъл отбеляза, че заплатите се покачват, особено на работниците с ниски възнаграждения, и каза, че Фед следи увеличенията. „Видяхме значително повишаване на заплатите“, каза Пауъл. „Не ги виждаме да се движат нагоре с тревожна скорост, която би имала тенденция да предизвика по-висока инфлация, но това е нещо, което наблюдаваме много внимателно.“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Над 160 електронни услуги са достъпни в обновения портал на НАП
  Приходната агенцията е лидер сред е-администрациите
  преди 15 часа
  PwC: Здравните и кибер рисковете са сред основните притеснения на бизнес лидерите по света
  3/4 от изпълнителните директори очакват по-стабилна глобална икономика през 2022, показва глобално проучване на консултанската компания
  преди 16 часа
  Онлайн продажбите и интернет потреблението у нас отчитат стабилен ръст през 2021 г.
  Секторът има потенциал за нов растеж, тъй като все още едва 52% от фирмите в България имат уебсайт, а 11,8% продават онлайн
  преди 17 часа
  Нови противоепидемични мерки в София
  Те влизат в сила от 27 януари
  преди 17 часа