четвъртък, 27 януари 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  493 прочитания

  Инфлацията в Еврозоната през ноември с нов връх

  Според предварителните оценки на Евростат тя е 4,9%
  03 декември 2021, 12:08 a+ a- a

  Потребителските цени в 19-те страни, които използват еврото, се покачват с рекордни темпове в резултат на огромния скок на разходите за енергия тази година, показват официални данни.

  Според предварителните бързи оценки на Евростат, статистическата агенция на Европейския съюз, годишната инфлация в еврозоната е достигнала 4,9% през ноември. Това е най-високата стойност на показателя от началото на статистиката през 1997 г. и се е увеличила от 4,1% през октомври. 

  Разглеждайки основните компоненти на инфлацията в еврозоната, се очаква енергията да има най-висок годишен темп през ноември (27,4%, спрямо 23,7% през октомври), следвана от услугите (2,7%, спрямо 2,1% през октомври), неенергийни промишлени стоки (2,4%, в сравнение с 2,0% през октомври) и храни, алкохол и тютюн (2,2% в сравнение с 1,9% през октомври).

  Подобно на други, еврозоната, която се състои от 19 икономики, включително Франция и Германия, търпи големи покачвания на цените в резултат на икономическото възстановяване от пандемията и блокирането на веригите за доставки.

  В цялата еврозоната инфлацията е на многогодишни пикови стойности, включително в Германия, най-голямата икономика в Европа, където годишният процент достигна 6%. Дори това е под 6,2% регистрирани при последното отчитане в САЩ, най-големият 12-месечен скок от 1990 г.

  Основният процент на инфлация в еврозоната, който премахва потенциално променливи продукти като алкохол, енергия, храни и тютюн, също се повиши през ноември до годишен темп от 2,6% от 2%.

  Това показва, че основната инфлация вече влияе на следващо ниво, например чрез по-високи заплати.

  При нормални обстоятелства повишенията вероятно ще наложат натиск върху Европейската централна банка да започне да обмисля перспективата за повишаване на основния си лихвен процент от рекордно ниско ниво от нула. Банката има задачата да определи политика за постигане на цел за инфлация от 2%.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Над 160 електронни услуги са достъпни в обновения портал на НАП
  Приходната агенцията е лидер сред е-администрациите
  преди 14 часа
  PwC: Здравните и кибер рисковете са сред основните притеснения на бизнес лидерите по света
  3/4 от изпълнителните директори очакват по-стабилна глобална икономика през 2022, показва глобално проучване на консултанската компания
  преди 15 часа
  Онлайн продажбите и интернет потреблението у нас отчитат стабилен ръст през 2021 г.
  Секторът има потенциал за нов растеж, тъй като все още едва 52% от фирмите в България имат уебсайт, а 11,8% продават онлайн
  преди 16 часа
  Нови противоепидемични мерки в София
  Те влизат в сила от 27 януари
  преди 16 часа