сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4057 прочитания

    Средната заплата в София вече е над 2 хил. лв.

    Средната заплата в дигиталния сектор в столицата достига близо 3700 лв, сочат нови данни
    07 януари 2022, 15:30 a+ a- a

    Средната заплата в София през 2020 е била над 1 900 лева, като през 2021 се очаква да надмине границата от 2 000 лева. Това съобщи Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика (ИПИ), който представи доклада „Икономически и инвестиционен профил на Столична община 2021.

    Средната заплата в столицата по думите му е по-висока с около 33% спрямо средната за страната.

    Средната заплата в дигиталния сектор достига близо 3 700 лева, докато единствено в хотелите и ресторантите остава под 1 000 лв. през 2020. Общото ниво на заплащане се повишава във всички сектори, като ръстът в средните заплати е над 10% за поредна година.

    Общо 746 хиляди души са наети в София през 2020, като в годината на пандемията общият им брой намалява. Водеща остава динамиката в дигиталната сфера, която отчита най-голям ръст в наетите лица. В средносрочен план тенденцията в дигиталната сфера ще остане положителна, което е провокирано от конкурентните предимства на столицата за привличане и развитие на дигитални компании. В хода на пандемията хотелите и ресторантите, както и културата, спортът и развлеченията отчитат найголям спад в работните места.

    През 2020 общият брой на посетителите в София се свива до 420 хиляди души, a от тях чужденци са едва 221 хиляди, в резултат на въздействието на ограничителните мерки и прекратяването на почти целия международен трафик в периода март-юни. Въпреки това през 2021 туристическия трафик постепенно се възстановява, като в летните месеци столицата е посетена от 140-150 хиляди души месечно. Делът на българите сред тях обаче е по-висок в сравнение с периода преди пандемията.

    По данни на сектора през втората половина на 2021 се наблюдава сериозно раздвижване в дигиталната сфера, в т.ч. възвръщане на интереса на чуждестранни компании към столицата, се посочва в доклада.

    Самият дигитален сектор също преминава през трансформация, като се ориентира към по-високата добавена стойност и все по-водещата роля на продуктовите компании, за сметка на класическия аутсорсинт. Развитието на София в социален план подкрепя преходa от възстановяване към растеж.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    преди 4 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 6 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 21 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 22 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 23 часа