четвъртък, 27 януари 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2425 прочитания

  Средната заплата в София вече е над 2 хил. лв.

  Средната заплата в дигиталния сектор в столицата достига близо 3700 лв, сочат нови данни
  07 януари 2022, 15:30 a+ a- a

  Средната заплата в София през 2020 е била над 1 900 лева, като през 2021 се очаква да надмине границата от 2 000 лева. Това съобщи Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика (ИПИ), който представи доклада „Икономически и инвестиционен профил на Столична община 2021.

  Средната заплата в столицата по думите му е по-висока с около 33% спрямо средната за страната.

  Средната заплата в дигиталния сектор достига близо 3 700 лева, докато единствено в хотелите и ресторантите остава под 1 000 лв. през 2020. Общото ниво на заплащане се повишава във всички сектори, като ръстът в средните заплати е над 10% за поредна година.

  Общо 746 хиляди души са наети в София през 2020, като в годината на пандемията общият им брой намалява. Водеща остава динамиката в дигиталната сфера, която отчита най-голям ръст в наетите лица. В средносрочен план тенденцията в дигиталната сфера ще остане положителна, което е провокирано от конкурентните предимства на столицата за привличане и развитие на дигитални компании. В хода на пандемията хотелите и ресторантите, както и културата, спортът и развлеченията отчитат найголям спад в работните места.

  През 2020 общият брой на посетителите в София се свива до 420 хиляди души, a от тях чужденци са едва 221 хиляди, в резултат на въздействието на ограничителните мерки и прекратяването на почти целия международен трафик в периода март-юни. Въпреки това през 2021 туристическия трафик постепенно се възстановява, като в летните месеци столицата е посетена от 140-150 хиляди души месечно. Делът на българите сред тях обаче е по-висок в сравнение с периода преди пандемията.

  По данни на сектора през втората половина на 2021 се наблюдава сериозно раздвижване в дигиталната сфера, в т.ч. възвръщане на интереса на чуждестранни компании към столицата, се посочва в доклада.

  Самият дигитален сектор също преминава през трансформация, като се ориентира към по-високата добавена стойност и все по-водещата роля на продуктовите компании, за сметка на класическия аутсорсинт. Развитието на София в социален план подкрепя преходa от възстановяване към растеж.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Над 160 електронни услуги са достъпни в обновения портал на НАП
  Приходната агенцията е лидер сред е-администрациите
  преди 14 часа
  PwC: Здравните и кибер рисковете са сред основните притеснения на бизнес лидерите по света
  3/4 от изпълнителните директори очакват по-стабилна глобална икономика през 2022, показва глобално проучване на консултанската компания
  преди 15 часа
  Онлайн продажбите и интернет потреблението у нас отчитат стабилен ръст през 2021 г.
  Секторът има потенциал за нов растеж, тъй като все още едва 52% от фирмите в България имат уебсайт, а 11,8% продават онлайн
  преди 16 часа
  Нови противоепидемични мерки в София
  Те влизат в сила от 27 януари
  преди 16 часа