петък, 20 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1306 прочитания

  Каква е реалната цена на труда?

  ИПИ прави сравнение между цената на труда в България, Полша, Словакия и Чехия
  11 януари 2022, 13:45 a+ a- a

  Терминът „заплата“ и нивото ѝ са много важен елемент както от анализа на пазара на труда, данъчните и осигурителните плащания, така и в международен контекст като фактор за решенията на инвеститорите, пише в свой анализ Институтът за пазарна икономика (ИПИ).

  Много обърквания се създават от разликите в определянето на брутната заплата, благодарение на заложени разграничения в осигурителни плащания и данъци, плащани „от работодателя“ и „от работника“. Това обаче се разрешава чрез въвеждането на пълния размер на заплатата при международните сравнения.

  Въпреки това, размерът на цялата заплата не включва цялата картина на цената на труда. Не включва платените отпуски, отпуска по болест, не покрива и другите свързани с работниците разходи, например задължителните ваучери за храна и други подобни. Извън сметката остават и задължителните увеличения на заплатата изисквани от законодателството за нощен труд, работа по време на празници и подобни.

  По тази причина четири неправителствени организации – INESS (Словакия), ИПИ (България), FOR (Полша) и Liberal Institute (Чехия) с подкрепата на Friedrich Naumann Foundation for Freedom изградиха по обща методология калкулатори, които да изчисляват пълната стойност на цената на работника. (За България ИПИ наскоро представи специална страница).

  На база на методология, изработена през 2019 г. от INESS четирите национални калкулатора се основават на голям брой индикатори за заплатата (базова заплата, извънреден труд, работа в празнични дни и т.н.), добавят паричната стойност на времето прекарано извън работа (в отпуск, национални празници, по болест и т.н.) и изчисляват крайната цена на работника – общата цена на отработен човекочас и човекомесец.

  Източник: ИПИ
  Източник: ИПИ

  Въпреки че брутната заплата в двата примера е една и съща, реалната цена на отработен човекочас се различава много между отделните държави за еднотипни работници. Относителният размер на цената на работника се променя и между различните типове работници, като някои страни имат значително по-високи задължителни надбавки върху заплатите от други. Калкулаторите на цената на работника позволяват не само да се оцени пряката цена на данъчната тежест, но и на останалите регулации на пазара на труда, уточняват от ИПИ.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 9 часа
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.
  преди 14 часа
  ЕК с план за 300 млрд. евро за намаляване на енергийната си зависимост от Русия
  С REPowerEU Брюксел предлага диверсификация на енергийните доставки, по-бързо въвеждане на възобновяеми енергийни източници и пестене на енергия
  преди 15 часа
  Лорер: Японски автомобилен концерн изгражда развоен център у нас, наема 50 инженери
  Швейцарска компания вдига завода за микрооптика в Първомай за 85 млн. лв и открива над 100 работни места, обяви министърът
  преди 16 часа