петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    883 прочитания

    Очакванията за глобално възстановяване са слаби

    Според доклада на Световния икономически форум сред възникващите рискове са киберсигурността, неорганизирания преход за климата, миграционния натиск и конкуренцията в космоса
    12 януари 2022, 09:52 a+ a- a

    Само един от 10 анкетирани членове на Световния икономически форум (СИФ) очаква глобалното възстановяване да се ускори през следващите три години, установи анкета сред близо 1000 бизнес, правителствени и академични лидери, като само един на всеки шест е оптимист по отношение на перспективите за света, предаде „Ройтерс“.

    Изменението на климата се разглежда като опасност номер едно от респондентите в годишния доклад за рисковете на СИФ, докато ерозията на социалното сближаване, кризите на поминъка и влошаването на психичното здраве бяха идентифицирани като рискове, които са се увеличили най-много от началото на пандемията.

    „Глобалните лидери трябва да се съберат и да приемат координиран подход за множество заинтересовани страни, за да се справят с непрестанните глобални предизвикателства и да изградят устойчивост преди следващата криза“, каза Саадия Захиди, управляващ директор на СИФ.

    Екстремното време се счита за най-големия риск в света в краткосрочен план и за провал на действията по климата в средносрочен и дългосрочен план - от 2 до 10 години, показа проучването.

    Споразумението на конференцията за климата COP26 на ООН през ноември миналата година беше широко приветствано за поддържането на перспективите за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, но много от близо 200-те държави искаха да напуснат конференцията в Глазгоу с повече. Вече се вижда, че изменението на климата допринася за по-екстремни метеорологични модели.

    „Неуспехът да се предприемат действия по отношение на изменението на климата може да свие глобалния БВП с една шеста и ангажиментите, поети на COP26, все още не са достатъчни за постигане на целта от 1,5 (градуса по Целзий),“ казва Питър Гигер, главен директор по рисковете в Zurich Insurance, която помогна за съставянето на доклада.

    Докладът на СИФ също така подчертава четири области на възникващ риск - киберсигурност, неорганизиран преход на климата, миграционен натиск и конкуренция в космоса.

    Перспективата за 70 000 сателитни изстрелвания през следващите десетилетия, в допълнение към космическия туризъм, повишава рисковете от сблъсъци и увеличаване на отломките в космоса, на фона на липсата на регулация.

    „Кой управлява космоса?“ пита Каролина Клинт, лидер по управление на риска за континентална Европа в застрахователния брокер Marsh, който също помогна за изготвянето на доклада.

    Докладът се публикува всяка година преди годишната среща на Световния икономически форум в Давос. Базираният в Женева СИФ миналия месец обаче отложи януарското събитие за средата на 2022 г. поради разпространението на варианта на коронавирус омикрон. 

    Докладът е изготвен съвместно с Zurich, Marsh McLennan и южнокорейската SK Group, университетите в Оксфорд и Пенсилвания и Националния университет на Сингапур.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 14 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 19 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 20 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 20 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам