четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1740 прочитания

    Близо 30% от шивашките фирми у нас фалират

    Почти 100% от сектора е експортно ориентиран, над 80 хиляди са заетите в бранша
    02 февруари 2022, 11:15 a+ a- a

    Текстилният бранш в България е на ръба на оцеляването, алармират от „Българска асоциация за текстил, облекло и кожи” (БАТОК). Сдружението включва над 100 фирми и организации от шивашката и кожарска промишленост от цялата страна.

    Браншът се оказа един от най-засегнатите от кризата, независимо че затрудненията в дейността на предприятията от сектора не бе в резултат от въведеното извънредно положение в страната с акт на държавата.

    Фирмите от сектора имат сериозен принос към заетостта и икономиката на страната, като според официални данни средно-списъчният брой на наетите лица по трудово правоотношение са над 80 хиляди. Браншът е изключително социално значим поради два факта: в много от малките населени места шивашките фирми са единственият възможен източник за доходи на населението; в бранша работят доста хора - пенсионери, хора в предпенсионна възраст, неквалифицирани, необразовани, от различните етнически групи, хора с увреждания и др., които трудно биха били наети в другите сектори.

    „Ако браншът не оцелее, по-голяма част от тези хора ще бъдат още едно тежко бреме за социалната система на държавата. От икономическа гледна точка почти 100% от сектора е експортно ориентиран, което го прави сериозен фактор във формирането на приходната част на републиканския бюджет, като по данни на НСИ приходите от износ преди COVID кризата възлизаха на 4,6 млрд. лева, което формираше 11% от износа на страната.“, посочва Йордан Беловодски, изп. директор на асоциацията.

    Експортният характер на бранша го прави силно зависим от чуждестранните партньори, като едва от есента на 2021 е започнало възобновяване на поръчките. То обаче е в непълния си обем и ценови нива от преди кризата и не може да компенсира последиците от увеличените постоянни разходи на фирмите в последните месеци.

    „Близо 30% от фирмите бяха принудени да преустановят дейност, независимо че предлагане на работа има. Изпратихме отворено писмо да министър председателя Кирил Петков, което е пореден наш апел към държавните институции в страната за спасяване на този традиционен и важен за страната ни отрасъл. С него искаме да инициираме среща, на която да обсъдим конкретни предложения не само за спасяването, но и за развитието на отрасъла.“, допълва Беловодски.

    Членовете на БАТОК се присъединяват към отвореното писмо от петте национално представителни работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ по повод изказването на министъра на финансите Асен Василев от 28 януари, според което „от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците.“ От УС на Асоциацията изказват своето огорчение и приканват Василев да преосмисли позицията си. „Българският работодател прави всичко възможно да оцелее бизнеса и да запазят работните места на колкото се повече служители. Бизнес климатът в страната е изключително труден и в такъв момент е важно да се подкрепяме и заедно да намерим възможности за преодоляване на проблемите.“, подчертават от БАТОК.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 3 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 7 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 8 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 9 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам