петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1895 прочитания

    Одобриха окончателно промените в Закона за корпоративното подоходно облагане

    На второ четене минаха и промените в Закона за данък върху добавената стойност
    11 февруари 2022, 16:04 a+ a- a

    Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане и в Закона за данък върху добавената стойност.

    С измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане се въвеждат правилата на европейска директива и се приравняват определени хибридни образувания, учредени или установени в страната, които досега са били извън обхвата на данъчно задължените лица в действащия закон, на данъчно задължени лица при определени условия. Тези текстове влизат в сила от 1 януари 2022.

    Ваучерите за храна да се облагат с данък добавена стойност, реши Народното събрание, което прие на второ четене промени в Закона за данък добавена стойност. С измененията отпада изключването от обхвата на закона на ваучерите с конкретна цел и многоцелевите ваучери. В свое становище Европейската комисия определя това изключване като несъвместимо с изискванията директивата за данъка върху добавената стойност. Според приетите разпоредби ваучерите, издадени след 31 декември 2021 ще се облагат с ДДС.

    Приетите текстове предвиждат от ДДС да бъдат освободени доставките на стоки или услуги, предназначени или за ползване от въоръжените сили на държава-членка на Европейския съюз, или от придружаващия ги цивилен персонал, или за снабдяването на техните трапезарии или столове, когато тези сили участват в отбранителни дейности, имащи за цел изпълнение на дейност на Съюза.

    С цел справяне с последиците от пандемията от COVID-19 се предлага намалената ставка от 9% за някои стоки и услуги да се прилага до прекратяването на обявената извънредна епидемична обстановка на територията на страната, свързана с епидемичното разпространение на COVID-19. С приетите текстове се разширява обхватът на храните, подходящи за бебета или за малки деца, за които се прилага ставка 9% на ДДС, като към тях се включват и специализираните млечни формули (с частично хидролизиран протеин и такива за деца с алергии) и диетичните храни за специални медицински цели, предназначени за кърмачета.

    Във времето за парламентарен контрол на въпроси на народни представители отговориха премиерът Кирил Петков и вицепремиерите Калина Константинова, Корнелия Нинова, Борислав Сандов и Гроздан Караджов.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 15 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 16 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 17 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 19 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк