четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7663 прочитания

    Ускоряват процеса за изграждане на ВЕИ за лични нужди

    Депутатите одобриха облекчаване на режима за изграждане на мощности за собствена употреба
    26 май 2022, 09:11 a+ a- a

    Парламентът облекчава режима за изграждане на енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници за собствено потребление.

    Промяната в Закона за енергията от възобновяеми източници беше приета на второ четене със 109 гласа "за", 11 "против" и 44 "въздържал се".

    Пленарното време не стигна за гласуването на всички текстове от законопроекта, затова работата по него ще продължи на следващо заседание.

    Измененията са внесени от Владимир Табутов ("Продължаваме Промяната") и група народни представители. Според тях се въвежда уведомителен режим в случаите, в които се предвижда изграждане на енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници за собствено потребление. По този начин ще се даде възможност за ускоряване на процеса за изграждане на такива обекти, се посочва в мотивите.

    Краен клиент може да изгради енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници върху покривни и фасадни конструкции на сгради, присъединени към електропреносната, електроразпределителна или затворена електроразпределителна мрежа и върху недвижими имоти към тях в урбанизирани територии, енергията от които ще се използва само за собствено потребление, като общата инсталирана мощност на енергийните обекти може да бъде до два пъти размера на предоставената мощност, но не повече от 5 MW, приеха депутатите.

    Краен клиент може да внася произведената от енергийните обекти електрическа енергия в съответната мрежа само след изпълнение на изискванията на процедурата по присъединяване като производител, съгласно наредбата по чл. 116, ал. 7 от Закона за енергетиката, гласят още промените.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 12 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 12 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 12 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 14 часа
    преди 17 часа