четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3083 прочитания

    Пламен Русев: С WIN ще демократизираме достъпа до пазарите на растежа

    За предстоящото IPO на BEAM пазара, в какъв тип компании ще се инвестира и кой ще ги селектира - основателят на компанията пред Economy.bg
    01 юни 2022, 16:50 a+ a- a

    Първото за годината първично публично предлагане на акции (IPO) на пазара за растеж на Българска фондова борса BEAM за тази година ще бъде осъществено на 6 юни от компанията Webit Investment Network (WIN). Целта е да бъдат набрани 6 млн. лв. Средствата ще бъдат използвани за инвестиция във финалистите на юнското издание на състезанието Founders Games. Участниците ще трябва да убедят инвеститори като Тим Дрейпър и Хенрик Брандис, както и множество други VC експерти от инвестиционни фондове в потенциала на компаниите си.

    За да разберем повече за целта на WIN, в какъв тип компании ще се инвестира, кой и как ще ги селектира, разговаряхме с Пламен Русев, основател на WIN и Webit.

    Настоящото интервю има единствено информационна цел, като не представлява инвестиционен съвет и не следва да бъде приемано като препоръка или предложение за сключване на сделки с конкретни финансови инструменти или други активи, нито като предлагане на друг вид инвестиционни услуги. Статията отразява личното мнение на интервюираното лице, като не обвързва екипа на Economy.bg.

    Г-н Русев, казвате, че с WIN искате да отворите място на масата на богатите за обикновените хора. Това звучи доста примамливо, особено в тези трудни времена. Българите обаче сме доста скептични. Къде е уловката?
    Наричам го демократизация на достъпа до пазарите на растежа. Към настоящия момент до тази маса на богатите столчета са раздадени само за тези 0,000 000 001%. За да създадем този нов свят, който всички искаме, трябва да се отърсим от теорията на Кейнс за ограничеността на ресурсите. Това не е вярно. Затова аз съм посветил живота си на технологиите, защото те правят този статус вече отживелица. Технологиите създават безкрайност от възможности. И когато ние променим своето мислене и започнем да мислим в тази перспектива, тогава в един момент ще се окаже, че хората няма нужда да бъдат конкуренти помежду си, а да се колаборират, за да постигат много повече. И всяко нещо, което правя и Webit, и компании, които създавам или инвестирам, е в тази посока - да доказваме, че когато аз и вие започнем да работим заедно и правим нещо заедно, това е много повече отколкото, ако аз и вие го правим поотделно. И когато това стане не само начин на работа, а начин на живот, тогава следва неминуемо WIN. Защо? Някой би могъл да си помисли, че WIN, ако е много успешен, каквато е нашата цел, ще изземе от масата на богатите възможности. Но всъщност е точно обратното.
    Виждаме, че има огромна разлика между богати и бедни. И тя става все по-голяма. Така наречената ножица на разделението е огромна и е непреодолима, ако животът продължи да върви по начина в момента, в това число икономическите взаимоотношения. И на практика трябва да намерим начин да добавим достъп за всеки един човек на тази маса, защото тази маса е мястото, където наистина парите се умножават. И този достъп вярвам, че WIN може да бъде един от инструментите за него. Получавам огромна подкрепа от тези хора, казвайки: „Това звучи страхотно. Ние се включваме и ще бъдем част от журито“. Защото те, оценявайки тези големи компании, имат достъп до тях. Изведнъж научават за нови възможности в цял свят, а ние сме пък магнит за тези компании в цял свят. Така че всички печелят. Ето вижте отново пример как това, което създаваме в момента, не само дава достъп на всеки един, който иска да си купи акция на борсата, а дава достъп и на големите инвеститори до нови таланти и до нови възможности.

    Какво очаквате да се промени след IPO-то на 6 юни? За какво ще използвате набраните средства?
    На практика след 6 юни нищо няма да се промени. 12 години правим Founders Games и 12 години избираме най-добрите компании от света. Ние сме направили един индекс, който показва за последните 6 години какво се е случило с финалистите на Founders Games. Те са привлекли 6,9 пъти повече капитал, отколкото са имали, преди да се презентират на Webit. Така че какво ще се промени. От тази гледна точка машината си работи. Ние просто споделяме. Аз споделям този успех с максимално голяма група от хора, които към настоящия момент така, както аз съм имал досега тази възможност да инвестирам и съм се възползвал, така, както глобални лидери, видими на нашите сцени наWebit, са инвестирали в победителите на Founders Games, така много хора ще имат възможност да притежават истинска собственост. Нашите акционери чрез WIN имат парче или парченце или голямо парче от една компания, която нашата визия е, че ще расте тепърва и съответно ще носи финансови изгоди.

    В какъв тип компании ще инвестирате? Как и кой ще ги селектира?
    Founders Games в последните 12 години се превърна в едно от най-оспорваните и едно от най-големите състезания за иновации в света. От гледна точка на наградата, която даваме - 6 милиона долара, сме най-голямата награда, някога давана за иновации за устойчивост в човешката история. За да сме толкова сигурни в изхода на нашата работа - а именно избирането на финалистите, сме създали една стройна система, която превежда всяка една от тези хиляди компании, които кандидатстват, през 5 кръга на селекция. Първият кръг е само по документи. Там се отсява много голяма група от компаниите. След това минават през отсяване от страна на инвеститори, които са специализирани в дадената индустрия на стартъпа. Тази група от хора с изключителни знания в цял свят оценява стартъпите в първите 3 кръга по 5 критерия: какъв е бил досега финансовият процес в тази компания, как те са инвестирали парите, които досега са получили в създаването на продукт или услуга, какъв е екипът. Друг показател, в който слагаме много тежест, е какъв би бил ефектът на тази компания върху създаването на устойчиво бъдеще, ако тя стане трилионна компания от мащабите на Google и другите големи корпорации. Други фактори, по които се оценява компанията, са например каква пазарна реализация има продуктът към настоящия момент, какви са възможностите занапред. И не на последно място, дали времето е правилно, защото може да има някакви страхотни идеи, но да не им е дошло времето.
    Така че се минава през една много тежка селекция и накрая в полуфиналите и финалите звездно жури от глобални лидери като Тим Дрейпър, който е един от първите инвеститори в Skype, в SpaceX, в Tesla, в Hotmail, в Baidu, в Coinbase, в Robinhood, въобще човек символ на тази индустрия в света. Хендрик Брандис - основателят на Earlybird – най-успешният европейски фонд с над 4 млрд. в момента, и др. Те са в звездното жури на Founders Games и те накрая избират 3-4 компании финалисти.
    Оттам нататък WIN получи правото чрез Webit да инвестира в тях. WIN не избира сам. WIN не прави нищо освен да се довери на успеха на Founders Games и на историята от 12 години, и на избора на тези стотици инвеститори, които наричаме колективна интелигентност. И на базата на този избор WIN получава право да алокира средства, набрани от предстоящото на 6 юни IPO. В това число и наградата, която самият Webit дава, и другите инвестиционни фондове, с които работим.

    Финалистите в голямата си част български стартиращи компании ли са?
    От 12-те години мисля, че е имало 2-3 български компании, които са стигали до финали. Това е глобално състезание. Имаме диверсификация по география, като инвестираме в държави от цял свят. От друга страна, правим диверсификация по индустрии. Те са може би над 15 до 20 - като започнете от производството на храна и бъдещето на храната, продължите през мобилност, здравеопазване, биотехнологии, киберсигурност, отбрана, технологии за образование, нови материали, мода, решения за големи корпорации. По този начин балансираме портфейла си чрез инвестиране във всички тези различни компании.

    Това стартъпи ли са? В какъв етап на развитието им инвестирате в тях?
    Инвестираме в един напреднал етап. Те вече не са стартъпи, а scaleups. Тези компании вече имат продукт, имат пазарна реализация и вече са получили от няколкостотин хиляди до няколко милиона във вид на инвестиция. Ние влизаме на този етап, което е допълнителна сигурност, защото вече смъртността от този етап нагоре по презумпция е много по-малка. Когато сложите и онези стотици инвеститори, през които тази компания е минала, за да бъде избрана, тогава още повече пада риска. Но отново казвам - това се нарича рисково инвестиране и риск винаги съществува.

    Как измервате успеха? Ще е успех за Вас, ако се случи какво?
    Този проект е успешен за мен вече 12 години. Това, което обаче сега правим с WIN, ще добави успех, ако много хора станат съпричастни на успеха. Колкото повече хора се включат, толкова повече пари ще съберем. Не на този етап, защото сега законът ни ограничава до 3 милиона евро, които можем да съберем. Това означава, че ще държим на практика изпит през няколко месеца, било то на българската борса, било то на други борси по света.
    За нас успех ще е, от една страна, мнозина да станат част от тази екосистема на хора с общ финансов интерес, които заедно гледат към финансирането на компании, създаващи устойчиво бъдеще. Това е уникалното в този проект, че даваме достъп на хиляди хора до пазар, който не иска парите им. Този тип компании не искат парите на Иванчо, Пенчо и Драган. На тях им трябват „умни пари“. Пари, които може да им отворят световни партньорства и които могат да им помагат в следващите рундове. Ако сега например имат рунд за 10 милиона, следващият рунд да стане 100 милиона. Пенчо, Драган или Иванчо не могат да им осигурят тези неща и затова тези хора досега не са имали достъп до тази възможност, но чрез Webit и конкретно WIN отваряме тази възможност и правим на Пенчо, Драган и Иванчо парите „умни“, минавайки през Webit и вече инвестирайки ги като много по-голяма сума към тези компании.

    Освен на българската борса обмисляте ли излизане и на чужди борси?
    Сега сме се фокусирали върху българската борса.

    От медии се прехвърляте към технологии и сега към инвестиции. Как решавате, че е дошло време за промяна на посоката?
    Медиите бяха наистина много кратък момент в живота ми. След това технологиите бяха нещо, което завладя съзнанието и ежедневието ми и на практика те не бяха избор. Те бяха логична стъпка. Бях достигнал до един момент в живота си, в който научих какво значи да фалираш много рано. Бях на 21 години, когато вече дължах на приятел огромна сума пари - няколко стотин хиляди долара. Той ми беше станал партньор в инициатива да станем представители на Columbia TriStar на Sony Pictures Entertainment, за да правим най-известните им предавания за телевизионната индустрия. Избрахме най-отвратителното време, когато българският лев от 50 лева за долар стана 3 600 лева за долар. Нашите договори бяха в долари със Sony, а приходите от реклама ги нямаше никакви, защото цялата икономика беше спряла, а и бяха в левове. Беше нещо невъзможно да бъде постигнато. Много се постарахме, но не успяхме. Това е първият и последен фалит в живота ми на 21 години. И затова в момента стимулирам моите деца да правят грешки. Но трябваше да намеря нещо, за да върна парите, които дължах. И технологиите ми се сториха единственото за времето си експоненциално поприще, в което мога с малко инвестиции да постигна много голям резултат и много бързо да раста.
    По отношение на инвестициите за всеки един предприемач като мен това е логичният път - от правене на бизнес в технологичната сфера да потърсиш скалиране на себе си.

    Често казвате, че сте антисистемен играч. Кога това е печеливша стратегия и кога води до загуби?
    Системата върви към огромна криза. Това ще бъде буря в океана, в която дори най-големите кораби са застрашени, защото между две вълни, ако застане голям кораб, той се чупи през средата. И колкото е по-тежък и по-натоварен, толкова по-голяма е вероятността да се счупи, ако капитанът му не е истински добър. Така че логично е да се очакват много потопени кораби в тази криза.
    Ние можем да бъдем антисистемни. Първо, защото не сме дебели птици, които не могат да летят. Ние сме малки, но за сметка на това много динамични птички. В новата икономика не е важен размерът, важно е колко бързо действаш. Така че аз мога да си позволя да бъда антисистемен, защото мога да бъда бърз. Мога да бъда бърз, защото имаме глобална екосистема, в която научаваме новините много рано. Затова имаме и Founders Games - така научаваме най-новите иновации, преди да са стигнали до корпорациите, на които после се продават. Това е втората причина да мога да бъда антисистемен. Третата причина е, че имам доверието на хората, имам доверието на екосистемата в цял свят вече толкова години.

    Направили сте множество конференции, срещайки се с някои от най-успешните хора по света. Какво научихте от тези умни хора?
    Да, това е рядък шанс. Да можеш да се докосваш до такъв тип хора и да имаш възможност да обменяш идеи, мисли и едновременно с това да растеш заедно с тях. Защото всяка една такава интеракция, обмен на енергия и на знания, и умения, и на идеи, е всъщност път към растежа. И това беше смисълът да създам Webit, за да споделим това знание, опит и възможности с максимално много хора и го правим вече 15 години.

    Сега е сезонът на баловете. Какво бихте посъветвали младите хора, които тепърва се ориентират накъде да поемат?
    Да не спират да се развиват, да не спират да се опитват да бъдат най-добрата версия на себе си спрямо собствения си интерес. Днес те завършват, но с това само се слага една запетайка в изречението, в което се случва образованието на живота. То никога не спира. Аз нямам секунда, в която да не научавам нещо ново. Голямата грешка на българското образование е, че е изградено върху концепцията на неговата изчерпаемост. Свършваш 12. клас и си образован. Не, ти не само, че не си образован, но не си подготвен за бъдещето, защото всичко, което учиш, е за онези минали години и за онази старата икономика, която се основава върху модела на Кейнс.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 6 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 10 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 11 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 12 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам