четвъртък, 29 септември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  620 прочитания

  Федералният резерв увеличи лихвите с 0,75%

  Това е най-голямото увеличение от 1994 г. насам
  16 юни 2022, 08:24 a+ a- a

  Снимка: Federal Reserve

  Федералният резерв (Фед) одобри най-голямото увеличение на лихвените проценти за повече от четвърт век, за да спре скока на инфлацията, за която служителите на централната банка на САЩ признават, че може да ерозира общественото доверие в тяхната власт и да се движи от събития, които все повече са извън техния контрол, отбелязва „Ройтерс“.

  Широкоочакваният ход повиши целевия лихвен процент по федералните фондове с три четвърти процентен пункт до диапазон между 1,5% и 1,75%, което все още е сравнително ниско по исторически стандарти.

  Но агресивния подход на Фед за контролиране на инфлацията вече предизвика широко затягане на кредитните условия, което се усеща на жилищните и фондовите пазари в САЩ и вероятно ще забави търсенето в цялата икономика, каквото е и намерението на Фед. 

  Длъжностните лица също така предвиждат стабилно увеличение на лихвите през останалата част от тази година, може би включително допълнителни увеличения със 75 базисни точки, с лихва по федералните фондове от 3,4% в края на годината. Това би било най-високото ниво от януари 2008 г. и достатъчно, показват прогнозите на Фед, за да забави значително икономиката през следващите месеци и да доведе до нарастване на безработицата.

  „Не се стремим да оставим хората без работа“, каза председателят на Фед Джером Пауъл на пресконференция след края на последната двудневна среща на Фед, добавяйки, че централната банка „не се опитва да предизвика рецесия“.

  И все пак забележките на шефа на Фед бяха сред най-отрезвяващите му досега за предизвикателството, пред което са изправени той и колегите му политици при понижаване на инфлацията от сегашния ѝ 40-годишен връх до ниво, по-близо до целта от 2%, без рязко забавяне на икономическия растеж или рязко нарастване на безработицата.

  „Нашата цел е да намалим инфлацията до 2%, докато пазарът на труда остава силен... Това, което става по-ясно е, че много фактори, които не контролираме, ще играят много важна роля при вземането на решение дали това е възможно или не... Има път, по който да достигнем тази цел... Не става по-лесно. Става все по-предизвикателно“, каза той пред репортери, отбелязвайки, че повишенията на лихвите, обявени миналия месец и през март досега не само не са забавили инфлацията, но са ѝ позволили да продължи да се ускорява до ниво, което според последните данни е започнало да влияе на обществените нагласи по начин, който може да направи работата на Фед още по-трудна.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Япония възстановява безвизовия режим с България
  Вижте как ще може да се влиза в страната
  преди 18 часа
  Учениците в дуално обучение са се увеличили 30 пъти за 6 години
  Миналата година учениците в дуална форма на обучение са били 10 450
  преди 19 часа
  Здравословни десерти и храна за домашни любимци планира да произвежда фирма в Бургас
  Инвестицията ще е за 10 милиона лева, а разкритите нови работни места се очаква да бъдат над 100
  преди 19 часа
  Kaufland инвестира над 35 млн. лв. в нов хипермаркет в София
  Кметът на София връчи специална Грамота за устойчивост на първия зелен филиал на веригата
  преди 20 часа
  Производител на луксозни седалки и панели за кино салони открива база в Бургас
  С реализирането на инвестицията ще бъдат разкрити около 40 работни места