неделя, 14 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  652 прочитания

  ЕС въвежда по-строги регулации за трансфер на криптовалути

  Целта е крипто платформите да проверяват самоличността на клиентите си, за да се ограничат рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма
  01 юли 2022, 13:31 a+ a- a

  Преговарящите от страна на председателството на Съвета на ЕС и Европейския парламент постигнаха предварително споразумение по предложение за актуализиране на правилата относно информацията, придружаваща преводите на криптовалути. Това ще гарантира финансова прозрачност по отношение на обмена на криптоактиви.

  Целта на преработения текст е да се въведе задължение за доставчиците на услуги за криптоактиви да събират и предоставят на разположение определена информация относно инициатора и бенефициера на обработваните от тях преводи на криптоактиви. Това понастоящем се прилага за електронните преводи, извършвани от доставчиците на платежни услуги. Това ще гарантира проследимост на преводите на криптоактиви, за да се даде възможност за по-добро идентифициране и блокиране на евентуални съмнителни трансакции.

  Новото споразумение ще даде възможност на ЕС да се справи с рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма, свързани с тези нови технологии, като същевременно съчетава конкурентоспособността, защитата на потребителите и инвеститорите и защитата на финансовата цялост на вътрешния пазар.

  По-специално, в новото споразумение се изисква пълният набор от информация за инициатора да пътува с превода на криптоактивите, независимо от размера на криптоактивите, обект на трансакцията. Ще бъдат въведени специфични изисквания за преводите на криптоактиви между доставчици на услуги за криптоактиви и нехоствани портфейли.

  По отношение на защитата на данните съзаконодателите постигнаха съгласие, че Общият регламент относно защитата на данните остава приложим за преводите на средства, без да се установяват отделни правила за защита на данните.

  По-добрата проследимост на преводите на криптоактиви ще направи по-трудно заобикалянето на санкциите от лицата и образуванията, които са подложени на ограничителни мерки.

  В по-общ план, целият набор от санкции вече се прилага за всички физически и юридически лица, включително за развиващите дейност в сектора за криптовалути. В необходимите срокове държавите членки ще трябва да гарантират, че всички доставчици на услуги за криптоактиви се квалифицират като задължени субекти съгласно четвъртата директива за борба с изпирането на пари.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  КЕВР утвърди цена на природния газ за август – 297,89 лв./Mwh
  Основната причина за увеличението са рязко нарасналите цени на международните газови пазари
  преди 2 дни
  София въвежда „спирка по желание“
  Те влизат в сила на 13 август за 9 автобусни линии
  преди 2 дни
  Европейската космическа агенция започна предварителни преговори със SpaceX
  Агенцията иска да подсигури резервни варианти за своите космически товари
  12 август 2022, 11:46
  CDC премахна изискването за карантина на контактни на Covid-19 лица
  Здравната агенция издаде нови насоки, които имат за цел „Covid-19 вече не нарушава сериозно ежедневието ни“
  12 август 2022, 10:25
  SMIC: Секторът за производство на чипове е изправен пред известна „паника и несигурност“
  Компанията отчете 42% ръст на приходите през второто тримесечие