понеделник, 15 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2239 прочитания

  Откриха газовата връзка между Гърция и България

  Премиерът Кирил Петков очаква до няколко седмици азерски газ да тече по новия газопровод
  08 юли 2022, 14:28 a+ a- a

  Премиерът Кирил Петков заедно с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис и министъра на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов участва в официалната церемония по повод приключването на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България.

  Интерконекторът с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия, свързва газопреносните мрежи на двете държави, осигурявайки достъп на България до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. 

  По време на събитието край гръцкия град Комотини министър-председателят Петков сподели, че очакванията са до няколко седмици азерски газ да тече по новия газопровод. До въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора страната ни ще получава в пълен обем договорените количества азерски газ на временната точка на доставка – Неа Месемврия.

  "България постига реална енергийна диверсификация чрез интерконектора Гърция - България. За първи път страната ни ще има наземен достъп до алтернативни източници на газ, различен от руския. Междусистемната газова връзка ще трансформира енергийната карта на Европа", подчерта Петков. "Горд съм, че оглавявам правителство, което само за 6 месеца успя да завърши този проект, за който се говореше в продължение на години. Благодаря на премиера на Гърция Кирякос Мицотакис за всеотдайната политическа подкрепа и за близкото сътрудничество. Показахме, че когато имаме цел и мисия, и истинско лидерство от двете страни на границата, нещата могат да се случват, както и с приятели, които са недалеч в Азербайджан".

  "Днешният ден ще остане в историята на двустранните отношения между България и Гърция. Той е символ на стремежа ни за политическа, икономическа, енергийна независимост, символ на нашите ценности и нашия геополитически избор", допълни премиерът в оставка. 

  Изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Константинос Караянакос обявиха заедно финализирането на този етап от развитието на проекта IGB, като подчертаха огромното значение на газопровода отвъд националните граници на Гърция и България.

  „Днес поставяме задно финала на един ключов етап от развитието на енергийната система в региона и правим огромна крачка напред към една по-силна, свързана и независима Европа. Краят на строителството на IGB идва след редица предизвикателства и препятствия, които успяхме да преодолеем единствено благодарение на последователните усилия на екипа на ICGB, акционерите на компанията, политическата воля на правителствата на България и Гърция и категоричната подкрепа на ЕК“, заяви изпълнителният директор на ICGB от българска страна Теодора Георгиева.

  По думите й предстоящото въвеждане на интерконектора в търговска експлоатация ще гарантира сигурни доставки на природен газ от разнообразни източници не само за България и Гърция, но и за целия регион на Югоизточна Европа. „Пред нас стои възможността да доставяме газ към Западните Балкани, да осигурим доставки към Молдова и Украйна“, подчерта Георгиева.

  „IGB се развива от самото начало с редица други ключови проекти като ТАП, ТАНАП и терминала за втечнен природен газ при Александруполис и това го прави интегрална част от цялостната енергийна стратегия и приоритетите на Европа. Стартирахме този проект в съвсем различна международна обстановка, но днес той е по-нужен и по-важен от всякога. Интерконекторът Гърция-България е нов маршрут за сигурни, диверсифицирани доставки, и ще преначертае енергийната карта на региона“, изтъкна изпълнителният директор на ICGB от гръцка страна Константинос Караянакос.

  Реализацията на проекта, който бе започнат преди близо 12 години, приключва успешно, след като получи сериозен тласък през последните 6 месеца. Към началото на юли основните строителни дейности са завършени. 

  От втората половина на месец юни интерконекторът е запълнен с тестови количества природен газ. Трасето и прилежащата инфраструктура са вече успешно тествани при пренос на природен газ в посока Стара Загора – Комотини, като от началото на юли станцията на Комотини също е загазена.

  Въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора Гърция-България ще се реализира след приключване на задължителните административни процедури, като до тогава страната ни ще получава в пълен обем договорените количества азерски газ на временната точка на доставка – Неа Месемврия.

  В началото на месец юли ICGB бе успешно сертифицирана като независим преносен оператор. Това ще позволи на компанията да оперира търговски след старта на IGB. За тази цел в едномесечен срок ICGB следва да въведе изцяло нова вътрешна структура на управление с двустепенен контрол. Последният етап до въвеждане в търговска експлоатация включва и изпълнението на административни процедури под юрисдикцията на редица български и гръцки институции, чийто общ срок следва да бъде сериозно редуциран с цел максимално скорошен старт на търговската експлоатация. Ръководството на ICGB разчита на активна институционална подкрепа и политическа воля се подкрепа, за да бъде постигната тази цел.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство