сряда, 01 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1368 прочитания

    ЕЦБ вдигна лихвите с 0,5%

    Това е първото увеличение от 11 години насам, банката сигнализира следващи увеличения
    21 юли 2022, 15:35 a+ a- a

    Снимка: ЕК

    Управителният съвет (УС) на Европйската централна банка (ЕЦБ) взе решение да повиши с 50 базисни пункта (0,5%) трите основни лихвени процента. Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще бъдат повишени съответно до 0,50%, 0,75% и 0,00%, считано от 27 юли 2022 г.

    Целесъобразно ще бъде по-нататъшно нормализиране на лихвените проценти на следващите заседания на Управителния съвет. Днешната решителна стъпка за прекратяване на отрицателните лихвени проценти позволява на Управителния съвет да премине към вземане на решенията за лихвените проценти заседание по заседание. Бъдещият ход на основните лихвени проценти ще продължава да зависи от данните и ще спомогне за постигане на инфлационната цел от 2% в средносрочен план.

    УС реши още да продължи да реинвестира изцяло погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по Програмата за закупуване на активи (APP), в продължителен период от време след датата, на която започне да повишава основните лихвени проценти на ЕЦБ, и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо за поддържането на условия на изобилна ликвидност и подходяща ориентация на паричната политика.

    Що се отнася до Програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия (PEPP), УС възнамерява да реинвестира погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по тази програма, най-малко до края на 2024 г. 

    Операции по рефинансиране
    Управителният съвет ще продължи да наблюдава условията за финансиране на банките и ще се погрижи настъпването на падежа на операции от третата поредица целеви операции по дългосрочно рефинансиране (TLTRO III) да не възпрепятства гладкото функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика. Същевременно Управителният съвет ще подлага редовно на оценка как целевите операции по кредитиране допринасят за позицията на паричната политика.

    Управителният съвет има готовност да коригира всички свои инструменти в рамките на мандата си, за да осигури стабилизиране на инфлацията на целевото равнище от 2% в средносрочен план.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 1 ден
    преди 1 ден
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 1 ден
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 1 ден
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 1 ден
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места