петък, 30 септември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  387 прочитания

  Китай понижи две основни лихви

  Китайската народна банка инжектира и значително количество пари в брой в икономиката
  16 август 2022, 09:42 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Централната банка на Китай неочаквано намали основния лихвен процент за втори път тази година и изтегли малко пари от банковата система в понеделник (15 август), за да се опита да съживи търсенето на кредити, за да подкрепи засегнатата от Covid икономика, съобщи „Ройтерс“.

  Китайската народна банка (КНБ) заяви, че понижава лихвения процент по 400 милиарда юана ($59,33 млрд.) едногодишни заеми по средносрочни заеми за някои финансови институции с 10 базисни пункта до 2,75%, от 2,85%.

  Новите банкови заеми в Китай се сринаха повече от очакваното през юли, докато широкият растеж на кредитирането се забави, а нови огнища на Covid, притесненията за работните места и задълбочаващата се имотна криза накараха компаниите и потребителите да са предпазливи да поемат повече дългове.

  КНБ приписа хода си на „поддържане на ликвидността на банковата система в разумни количества“. И с падежа на средносрочните заеми на стойност 600 милиарда юана, операцията доведе до нетни 200 милиарда юана теглене на средства.

  Участниците на пазара до голяма степен са заложили на частичното преобръщане, тъй като банковата система вече е пълна с пари в брой, като междубанковите парични лихви се движат на около най-ниските стойности от 2 години насам и постоянно под лихвените проценти.

  КНБ повтори, че ще засили прилагането на своята разумна парична политика и ще поддържа достатъчна ликвидност, като същевременно наблюдава отблизо вътрешните и външните промени в инфлацията, се казва в доклада за паричната политика за второто тримесечие.

  10-годишните фючърси на държавните облигации на Китай скочиха с повече от 0,7% в ранната търговия след решението за лихвените проценти, докато доходността на държавните облигации за същия срок падна с около 5 базисни пункта.

  Централната банка също инжектира 2 милиарда юана чрез седемдневни обратни репо сделки, като същевременно намали цената на заема със същия марж от 10 базисни точки до 2,0% от 2,1%, според онлайн изявление.

  КНБ понижи и двете ставки с 10 базисни пункта през януари.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  преди 6 часа
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство
  преди 6 часа
  От октомври спира достъпът до старата е-платформа на НАП
  Над 2 млн. пъти са ползвани е-услугите в обновения портал на НАП само за месец
  преди 7 часа
  27 дестски градини се строят в София в момента
  Новата сграда на детска градина в район „Витоша“ беше открита
  преди 7 часа
  БНБ: Има рискове за нарастване на задлъжнялостта
  Централната банка повишава нивото на капиталовия буфер за рискови заеми от октомври 2023