петък, 07 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  792 прочитания

  Световната банка: Светът вероятно върви към глобална рецесия

  Синхронизираните повишения на лихвените проценти вероятно ще продължат и догодина
  19 септември 2022, 15:35 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Светът може би върви към глобална рецесия, тъй като централните банки по целия свят едновременно повишават лихвените проценти, за да се борят с устойчивата инфлация, съобщи Световната банка (СБ).

  Трите най-големи икономики в света - САЩ, Китай и еврозоната - се забавят рязко и дори „умерен удар върху световната икономика през следващата година може да я насочи към рецесия“, твърдят експерти на банката в ново проучване.В него се казва, че глобалната икономика сега е в най-рязкото си забавяне след възстановяване след рецесията от 1970 г. насам и доверието на потребителите вече е спаднало по-рязко, отколкото в навечерието на предишни глобални рецесии.

  „Глобалният растеж се забавя рязко, като е възможно по-нататъшно забавяне, тъй като повече страни изпадат в рецесия“, каза президентът на Световната банка Дейвид Малпас, добавяйки тревогата си, че тези тенденции ще продължат, с опустошителни последици за нововъзникващите пазари и развиващите се икономики.

  Синхронизираните повишения на лихвените проценти, които се провеждат в световен мащаб, и свързаните с тях политически действия вероятно ще продължат и през следващата година, но може да не са достатъчни, за да върнат инфлацията до нивата, наблюдавани преди пандемията, казаха от банката.

  Освен ако прекъсванията на доставките и натискът на пазара на труда отшумят, глобалната базова инфлация, с изключение на енергията, може да остане на около 5% през 2023 г., почти двойно повече от петгодишната средна стойност преди пандемията.

  За да намалят инфлацията, може да се наложи централните банки да повишат лихвените проценти с допълнителни 2%, в допълнение към повишението от 2%, което вече се наблюдава спрямо средното за 2021 г. Но увеличение от този размер, заедно със стреса на финансовите пазари, ще забави растежа на глобалния брутен вътрешен продукт до 0,5% през 2023 г. или свиване от 0,4% на глава от населението, което ще отговаря на техническото определение за глобална рецесия, добавя СБ.

  Малпас каза, че политиците трябва да преместят фокуса си от намаляване на потреблението към увеличаване на производството, включително усилия за генериране на допълнителни инвестиции и печалби от производителността.

  Предишни рецесии показват риск инфлацията да остане висока за дълго време, докато растежът е слаб, уточняват от банката, отбелязвайки, че рецесията от 1982 г. предизвика повече от 40 дългови кризи и постави началото на десетилетие на загубен растеж в много развиващи се икономики.

  Проучването предполага, че централните банки могат да се борят с инфлацията, без да предизвикват глобална рецесия, като съобщават ясно своите политически решения, докато политиците трябва да въведат надеждни средносрочни фискални планове и да продължат да предоставят целенасочено облекчение на уязвимите домакинства.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Удължават противоепидемичните мерки
  Вижте какво предвижда новата заповед на министъра на здравеопазването
  преди 12 часа
  Японската централна банка с умерен оптимизъм за икономиката
  Има възможност за повишаване на заплатите, смята финансовата институция
  преди 12 часа
  ЕС одобри осми пакет от санкции срещу Русия
  Налага се таван на цените на руския петрол, забранява се вноса на редица руски продукти, износа на ИТ услуги и на всички портфейли с крипто активи
  преди 13 часа
  Президентът обяви кога свиква Народното събрание
  Радев обеща да остави достатъчно време на партиите, за да сформират управленско мнозинство
  преди 13 часа
  Швейцарската Howag разширява производството си в Търговище
  Компанията получи сертификат клас „В“ за инвестиция от 1,5 млн. лв., с нея ще се разкрият 15 нови работни места
  преди 14 часа