петък, 07 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  631 прочитания

  Над половин млрд. лв. са инвестирани от бизнеса в индустриална зона Божурище за последните 10 г.

  Представители на дипломатическия корпус у нас бяха запознати с възможностите за инвестиции
  20 септември 2022, 10:51 a+ a- a

  Снимка: МИИ

  Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов показа възможностите за инвестиции в индустриална зона Божурище пред представители на дипломатическия корпус от държави от Европа. Инициативата цели да представи условията, които държавните индустриални паркове могат да предложат, както и плановете за тяхното развитие. 

  „За последните 10 години частните инвестиции в индустриалната зона Божурище са за над 610 млн. лв. Тези средства са вложени предимно от чужди компании“, подчерта министър Никола Стоянов. По думите му в нея се произвеждат материали за автомобилната индустрия, части и модули за опаковъчни машини за хранително-вкусовата, фармацевтичната и медицинската промишленост, телекомуникационно оборудване, аудио системи, техника за военната промишленост, биокозметика, биохрани и др. Износът е предимно за страните от ЕС, но голяма част от производителите имат клиенти по целия свят. 

  „Страната ни вижда в индустриалните зони сериозна възможност за насърчаване на растежа и привличането на нови инвестиции с висока добавена стойност. Затова и сега е вероятно най-подходящият момент за инвестиции в тях – защото можем да предложим едни от най-добрите условия, заедно с държавната гаранция за последващото им развитие“, подчерта министър Стоянов. 

  За първи път най-голямата държавна индустриална зона в България – Божурище отвори врати за организирано посещение на представители на дипломатическия корпус у нас. В рамките на визитата бяха показани две от сериозните инвестиции в нея – на датска и на германска компания. Дипломатите разговаряха с представители на чуждестранните компании, които бяха категорични, че България предлага много добри и конкурентни условия за инвестиции. 

  Домакин на посещението бе изпълнителният директор на „Национална компания Индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес, която заедно с екипа си, представи етапите на инвестиционния процес в държавните зони, както и всички локации на компанията в България. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Удължават противоепидемичните мерки
  Вижте какво предвижда новата заповед на министъра на здравеопазването
  преди 9 часа
  Японската централна банка с умерен оптимизъм за икономиката
  Има възможност за повишаване на заплатите, смята финансовата институция
  преди 10 часа
  ЕС одобри осми пакет от санкции срещу Русия
  Налага се таван на цените на руския петрол, забранява се вноса на редица руски продукти, износа на ИТ услуги и на всички портфейли с крипто активи
  преди 10 часа
  Президентът обяви кога свиква Народното събрание
  Радев обеща да остави достатъчно време на партиите, за да сформират управленско мнозинство
  преди 11 часа
  Швейцарската Howag разширява производството си в Търговище
  Компанията получи сертификат клас „В“ за инвестиция от 1,5 млн. лв., с нея ще се разкрият 15 нови работни места
  преди 12 часа