петък, 07 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  348 прочитания

  Федералният резерв увеличи лихвите с нови 0,75%

  Американската центърална банка сигнализира бъдещи увеличения и корекция на жилищния пазар
  23 септември 2022, 09:56 a+ a- a

  Снимка: Федерален резерв

  Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл обеща в сряда (22 септември), че той и колегите му политици ще „продължат“ в битката си за намаляване на инфлацията. Централната банка на САЩ повиши лихвените проценти с 0,75% за трети пореден път и сигнализира, че разходите по заеми ще продължат да нарастват тази година.

  В отрезвяващ нов набор от прогнози Федералният резерв предвижда покачване на основния лихвен процент с по-бързи темпове и до по-високо ниво от очакваното, забавяне на икономиката до пълзене и повишаване на безработицата до степен, исторически свързана с рецесии.

  Пауъл беше откровен за предстоящата „болка“, цитирайки нарастваща безработица и изтъквайки жилищния пазар, постоянен източник на нарастваща потребителска инфлация, като вероятно нуждаещ се от „корекция“.

  По-рано в сряда Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти съобщи, че продажбите на съществуващи жилища в САЩ са спаднали за седми пореден месец през август, предаде „Ройтерс“. 

  Съединените щати имаха „нажежен жилищен пазар... Имаше голям дисбаланс“, каза Пауъл на пресконференция, след като политиците на Фед единодушно се съгласиха да повишат референтния овърнайт лихвен процент на централната банка до диапазон от 3,00%-3,25% . „Това, от което се нуждаем, е търсенето и предлагането да се изравнят по-добре... Вероятно трябва да преминем през корекция на жилищния пазар, за да се върнем на това място.“

  Лихвеният процент по федералните фондове, прогнозиран за края на тази година, сигнализира за още 1,25% в увеличенията на лихвените проценти, които ще дойдат на двете оставащи срещи на Фед през 2022 г., ниво, което предполага ново увеличение от 75 базисни пункта в бъдеще.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Удължават противоепидемичните мерки
  Вижте какво предвижда новата заповед на министъра на здравеопазването
  преди 11 часа
  Японската централна банка с умерен оптимизъм за икономиката
  Има възможност за повишаване на заплатите, смята финансовата институция
  преди 11 часа
  ЕС одобри осми пакет от санкции срещу Русия
  Налага се таван на цените на руския петрол, забранява се вноса на редица руски продукти, износа на ИТ услуги и на всички портфейли с крипто активи
  преди 11 часа
  Президентът обяви кога свиква Народното събрание
  Радев обеща да остави достатъчно време на партиите, за да сформират управленско мнозинство
  преди 12 часа
  Швейцарската Howag разширява производството си в Търговище
  Компанията получи сертификат клас „В“ за инвестиция от 1,5 млн. лв., с нея ще се разкрият 15 нови работни места
  преди 13 часа