петък, 07 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  864 прочитания

  Защо инвестициите са важни?

  Можем ли да запазим стойността на парите си и в какво трябва да инвестираме, разказва Момчил Луканов, Popular Investor в eToro
  23 септември 2022, 15:35 a+ a- a

  Момчил Луканов е Popular Investor в най-голямата платформа за социално инвестиране в света - eToro. Към днешна дата той е в Tоп 200 от над 20 милиона потребители в платформата по критерий пари, които копират неговите инвестиционни решения. Заемал е мениджърска позиция в Карол, а в момента ръководи международен екип от 6 човека, грижейки се за ключови глобални бизнес клиенти на една от най-успешните софтуерни компании в България – Chaos. Той беше и сред лекторите на финансовата конференция FinX, организирана от Finance Academy и SofUni

  Защо инвестициите са важни и полезни?
  Най-вече заради това, че в някакъв момент ще спрем да работим и ще трябва да разчитаме на друг доход. На първо място, защото пенсионната система покрива само 40% от това, което всъщност е необходимо. На второ място, защото можем да имаме втори начин да изкарваме пари извън работата или извън бизнеса си. 

  В какво трябва да инвестираме?
  Във всичко, което може да създава парични потоци във времето. В това число бих могъл да включа акции, имоти, дори човек, който е решил да опита да направи собствен бизнес, защото в крайна сметка това нещо създава парични потоци и той е собственик на тези дялове. Но със сигурност каквото и да правим, трябва да бъде свързано с възможността да генерираме паричен поток във времето.

  Надеждни ли са криптовалутите за инвестиции?
  По принцип вярвам в криптовалутите и смятам, че има много добавена стойност в някои от идеите, които стоят зад тях. Те са много по-спекулативни инструменти спрямо всички други неща, които бихме могли да правим, например акции и имоти. На този етап не могат значително да създават паричен поток във времето и поради тази причина гледам с една идея по-голямо недоверие, въпреки че харесвам някои от идеите и смятам, че икономически следващите 20 години ще се развият най-вероятно като стойност.

  Не са ли твърде волатилни, за да е оправдан риска?
  Със сигурност са доста по-волатилни от акциите и имотите. Пак казвам за мен, това по-скоро е разумно спекулиране, не толкова дългосрочно, ориентирано инвестиране. Ако някой иска да се занимава в тази посока, според мен просто трябва да е с доста по-малък процент от нетното му богатство, за да може съответно общият резултат от всичко, което прави да е по-скоро позитивен и по-скоро да не страда като максимална потенциална загуба, на която се излагаме.

  Как да преценим в какво да инвестираме?
  Според мен всеки човек, който няма намерение да става портфейлен мениджър или трейдър, би трябвало да гледа анюализирана доходност и коефициент за качество на управление на риска, който се нарича коефициент на Шарп. Би могъл да гледа различни инвестиционни портфейли и техните данни по тези критерии, да ги сравни дали това е добър фонд по тези два критерия или може би има по-добри възможности. Но като цяло вярвам, че това е един рационален начин със сигурност да се осведомим дали взимаме добър избор за това, което правим с парите си.

  Как да запазим стойността на парите си?
  Може би най-важното, което трябва да направим, е свързано именно с това да имаме дългосрочен план за това какво ще правим, да го следваме, било то месечно, тримесечно или годишно, да инвестираме регулярно в такъв тип активи, които именно са давали и продължават да дават паричен поток във времето. Това би могло да е както казвам инвестиционен портфейл, би могло да е и имот, който се дава под наем. Така че за мен това са може би два от най-популярните и най-близки до хората инструменти, с които могат да осъществят един такъв план.

  Как според Вас можем да се предпазим от ефектите на инфлацията и възможно ли е това изобщо?
  Възможно е. Но ако разгледаме историческите данни, за да сме сигурни, че ще се предпазим от ефектите на инфлация, трябва да имаме стратегия за 25 години напред и да го правим регулярно. Пак казвам инвестиции, най-вече в посока на активи, които имат паричен поток. Ако имаме план как можем разумно във времето да продължаваме да инвестираме в тези посоки, горе-долу на всеки 25-годишен период би трябвало да сме победили значително или поне да сме посрещнали инфлацията доста добре.

  Кои са най важните неща, които инвеститорите трябва да имплементират в начина си на мислене?
  Да са дългосрочни, да не действат емоционално, а да взимат, доколкото е възможно, разумни решения, да гледат данните, защото данните също ни дават възможност да правим това, и да не се страхуват толкова от конкретните етапи, в които се намират днес. Защото това, което човечеството е виждало във времето, всъщност не е толкова уникално. То се повтаря. Циклично е и трябва малко повече да мислим за това, че тези по-трудни моменти ни правят по-силни и да гледаме напред. 

  Настоящата статия има единствено информационна цел, като не представлява инвестиционен съвет и не следва да бъде приемана като препоръка или предложение за сключване на сделки с конкретни финансови инструменти или други активи, нито като предлагане на друг вид инвестиционни услуги. Статията отразява личното мнение на автора/интервюираното лице, като не обвързва екипа на Economy.bg.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Удължават противоепидемичните мерки
  Вижте какво предвижда новата заповед на министъра на здравеопазването
  преди 10 часа
  Японската централна банка с умерен оптимизъм за икономиката
  Има възможност за повишаване на заплатите, смята финансовата институция
  преди 10 часа
  ЕС одобри осми пакет от санкции срещу Русия
  Налага се таван на цените на руския петрол, забранява се вноса на редица руски продукти, износа на ИТ услуги и на всички портфейли с крипто активи
  преди 11 часа
  Президентът обяви кога свиква Народното събрание
  Радев обеща да остави достатъчно време на партиите, за да сформират управленско мнозинство
  преди 12 часа
  Швейцарската Howag разширява производството си в Търговище
  Компанията получи сертификат клас „В“ за инвестиция от 1,5 млн. лв., с нея ще се разкрият 15 нови работни места
  преди 12 часа