сряда, 19 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2212 прочитания

  Защо инвестициите са важни?

  Можем ли да запазим стойността на парите си и в какво трябва да инвестираме, разказва Момчил Луканов, Popular Investor в eToro
  23 септември 2022, 15:35 a+ a- a

  Момчил Луканов е Popular Investor в най-голямата платформа за социално инвестиране в света - eToro. Към днешна дата той е в Tоп 200 от над 20 милиона потребители в платформата по критерий пари, които копират неговите инвестиционни решения. Заемал е мениджърска позиция в Карол, а в момента ръководи международен екип от 6 човека, грижейки се за ключови глобални бизнес клиенти на една от най-успешните софтуерни компании в България – Chaos. Той беше и сред лекторите на финансовата конференция FinX, организирана от Finance Academy и SofUni

  Защо инвестициите са важни и полезни?
  Най-вече заради това, че в някакъв момент ще спрем да работим и ще трябва да разчитаме на друг доход. На първо място, защото пенсионната система покрива само 40% от това, което всъщност е необходимо. На второ място, защото можем да имаме втори начин да изкарваме пари извън работата или извън бизнеса си. 

  В какво трябва да инвестираме?
  Във всичко, което може да създава парични потоци във времето. В това число бих могъл да включа акции, имоти, дори човек, който е решил да опита да направи собствен бизнес, защото в крайна сметка това нещо създава парични потоци и той е собственик на тези дялове. Но със сигурност каквото и да правим, трябва да бъде свързано с възможността да генерираме паричен поток във времето.

  Надеждни ли са криптовалутите за инвестиции?
  По принцип вярвам в криптовалутите и смятам, че има много добавена стойност в някои от идеите, които стоят зад тях. Те са много по-спекулативни инструменти спрямо всички други неща, които бихме могли да правим, например акции и имоти. На този етап не могат значително да създават паричен поток във времето и поради тази причина гледам с една идея по-голямо недоверие, въпреки че харесвам някои от идеите и смятам, че икономически следващите 20 години ще се развият най-вероятно като стойност.

  Не са ли твърде волатилни, за да е оправдан риска?
  Със сигурност са доста по-волатилни от акциите и имотите. Пак казвам за мен, това по-скоро е разумно спекулиране, не толкова дългосрочно, ориентирано инвестиране. Ако някой иска да се занимава в тази посока, според мен просто трябва да е с доста по-малък процент от нетното му богатство, за да може съответно общият резултат от всичко, което прави да е по-скоро позитивен и по-скоро да не страда като максимална потенциална загуба, на която се излагаме.

  Как да преценим в какво да инвестираме?
  Според мен всеки човек, който няма намерение да става портфейлен мениджър или трейдър, би трябвало да гледа анюализирана доходност и коефициент за качество на управление на риска, който се нарича коефициент на Шарп. Би могъл да гледа различни инвестиционни портфейли и техните данни по тези критерии, да ги сравни дали това е добър фонд по тези два критерия или може би има по-добри възможности. Но като цяло вярвам, че това е един рационален начин със сигурност да се осведомим дали взимаме добър избор за това, което правим с парите си.

  Как да запазим стойността на парите си?
  Може би най-важното, което трябва да направим, е свързано именно с това да имаме дългосрочен план за това какво ще правим, да го следваме, било то месечно, тримесечно или годишно, да инвестираме регулярно в такъв тип активи, които именно са давали и продължават да дават паричен поток във времето. Това би могло да е както казвам инвестиционен портфейл, би могло да е и имот, който се дава под наем. Така че за мен това са може би два от най-популярните и най-близки до хората инструменти, с които могат да осъществят един такъв план.

  Как според Вас можем да се предпазим от ефектите на инфлацията и възможно ли е това изобщо?
  Възможно е. Но ако разгледаме историческите данни, за да сме сигурни, че ще се предпазим от ефектите на инфлация, трябва да имаме стратегия за 25 години напред и да го правим регулярно. Пак казвам инвестиции, най-вече в посока на активи, които имат паричен поток. Ако имаме план как можем разумно във времето да продължаваме да инвестираме в тези посоки, горе-долу на всеки 25-годишен период би трябвало да сме победили значително или поне да сме посрещнали инфлацията доста добре.

  Кои са най важните неща, които инвеститорите трябва да имплементират в начина си на мислене?
  Да са дългосрочни, да не действат емоционално, а да взимат, доколкото е възможно, разумни решения, да гледат данните, защото данните също ни дават възможност да правим това, и да не се страхуват толкова от конкретните етапи, в които се намират днес. Защото това, което човечеството е виждало във времето, всъщност не е толкова уникално. То се повтаря. Циклично е и трябва малко повече да мислим за това, че тези по-трудни моменти ни правят по-силни и да гледаме напред. 

  Настоящата статия има единствено информационна цел, като не представлява инвестиционен съвет и не следва да бъде приемана като препоръка или предложение за сключване на сделки с конкретни финансови инструменти или други активи, нито като предлагане на друг вид инвестиционни услуги. Статията отразява личното мнение на автора/интервюираното лице, като не обвързва екипа на Economy.bg.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  PISA представи първата си оценка на творческото мислене при 15-годишните
  Българските ученици са с резултат по-нисък от средния за ОИСР
  преди 10 часа
  Хибридният модел на работа не влияе негативно върху продуктивността
  Вижте какво показва проучване, публикувано в сп. Nature
  преди 11 часа
  Платформата за инвестиране Freedom24 открива представителство в България
  Компанията обслужва повече от 250000 клиенти в Европейския съюз
  преди 13 часа
  МИР и ЕК сключиха Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
  Чрез него ще се повиши участието на български предприятия и научни организации в конкурсите за финансиране на изследователски и демонстрационни проекти към Съвместното предприятие „Чист водород“
  преди 15 часа
  Възнагражденията на висшия мениджмънт в САЩ се увеличават рекордно
  Ръстът е 3 пъти по-голям от този при заплатите на служителите