четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1134 прочитания

    Кръговата икономика може да създаде 700 хил. нови работни места в ЕС до 2030

    България е 27-ма по прилагане на кръговата икономика в ЕС, стана ясно по време на конфeренция в София
    29 септември 2022, 11:28 a+ a- a

    Прилагането на принципите на кръгова икономика може да увеличи икономическия растеж в ЕС с допълнителни 0.5% до 2030 и да създаде около 700 хил. нови работни места. Данните изнесе Филип Купфер, търговски съветник при посолството на Австрия, по време на конференция на тема „Кръгова икономика“ в София. Организатори на събитието са ГБИТК и Advantage Austria София.

    "Изменението на климата, което виждаме дори и тук, е факт. Ресурсите ни са ограничени и затова се нуждаем от преосмисляне, препроектиране и премоделиране на нашите икономически модели и насърчаване на кръговата икономика", коментира Купфер. По думите му изключително важно е продуктите да се използват повторно или да се използват за производство на вторични продукти. „Този въпрос засяга всички нас като потребители, а също и компаниите от всички сектори, не само енергетика, но и хранително-вкусова промишленост, индустрия, комуникации и т.н“.

    Купфер обърна внимание и на положителния ефект от възприемането на модела на кръгова икономика. Той цитира данни на KPMG Австрия, според които въвеждането на мерки за кръгова икономика могат да доведат до ръст на икономиката от 0,5% и до 700 000 нови работни места в ЕС до 2030. "Само в Европа прилагането на модела на кръгова икономика може да донесе нетна печалба от 1,8 трилиона евро".

    Що се отнася до това колко кръгови са икономиките на България, Германия и Австрия, Купфер цитира данни от индекса за екоиновации за 2021. Той нарежда Австрия на 3-то място, Германия на 6-то, докато България изостава и се нарежда едва на 27-мо място. „И макар Германия и Австрия да са сред лидерите в ЕС, ние сме далеч от съвършени. Всички сме част от голямото европейско семейство, в което се подкрепяме взаимно, за да вървим напред. Затова сме тук. Днес ще чуете много добри практики от австрийската, българската и германската бизнес общности, всички от много различни сектори“, посочи Купфер.

    Темата за кръговата икономика тепърва ще добива все по-голяма популярност в ежедневието, отбеляза от своя страна главният управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) д-р Митко Василев. По думите му сега е моментът компаниите да отделят подобаващо внимание и да внедряват принципите на кръговата икономика в своята бизнес дейност. „С преминаването към кръгов бизнес модел фирмите дават своя принос в битката с климатичните промени и същевременно повишават собствената си устойчивост“.

    Управителят на ГБИТК подчерта, че днешната глобална икономическа система се основава на линеен модел, при който природните ресурси се използват за ограничено време, след което се изхвърлят като отпадък. „За разлика от него кръговата икономика се явява като алтернативен икономически модел, който включва отделянето на икономическата дейност от потреблението на ценни ресурси. Кръговият модел се концентрира върху използване на ресурсите с цел удължаване на живота на продукта и неговото използване. Компаниите, които успеят да внедрят нови бизнес модели, които са ефективни, екологични и устойчиви чрез внедряване на иновации, ще бъдат истински успешни и конкурентноспособни в тази наша бързо променяща се действителност“, посочи Василев.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 минути
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 4 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа