неделя, 27 ноември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  395 прочитания

  Интерконекторът с Гърция стартира успешно търговска експлоатация

  Председателят на ЕК и редица държавни глави приветстваха приемането на първите количества природен газ по IGB по време на официално събитие в София
  03 октомври 2022, 09:03 a+ a- a

  Снимка: МС

  Междусистемната газова връзка Гърция-България започна търговска експлоатация в 7:00 ч. на 1-ви октомври. Въвеждането на ключовия газопровод в експлоатация съвпадна с първия ден на новата газова година и на отоплителния сезон. 

  Първите количества газ по интерконектора постъпиха в началото на газовия ден от Трансадриатическия газопровод (ТАР). IGB свърза успешно националните газопреносни мрежи на Гърция и България в точките Комотини и Стара Загора. Общият капацитет, с който газопроводът стартира работа, е 3 милиарда кубични метра годишно. 

  Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и редица държавни глави приветстваха приемането на първите количества природен газ по IGB по време на официално събитие, което се проведе по-късно през деня в София. Знаковото събитие по случай пускането на IGB в експлоатация беше уважено от министър-председателя на България Гълъб Донев, президента на страната Румен Радев, президента на Азербайджан Илхам Алиев, президента на Сърбия Александър Вучич, президента на Северна Македония Стево Пендаровски, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателя на Румъния Николае Чука. 

  „Днешният ден е от огромно значение за нас - отбелязваме търговския старт на един стратегически енергиен проект, чиято важност надхвърля националните граници на Гърция и България. С пускането на IGB в експлоатация навлизаме в ключов етап от развитието на енергийната система на региона и правим огромна крачка напред към по-силна, по-свързана и независима Европа“, заяви изпълнителният директор на ICGB Теодора Георгиева. Тя благодари на всички страни, допринесли за реализацията на проекта - акционерите на ICGB, екипа на компанията, националните правителства на Гърция и България през годините, Европейската комисия и международните партньори от редица страни като Азербайджан и САЩ, както и енергийните регулатори на двете държави, развиващи IGB. 

  „Неслучайно с екипа на ICGB казваме през годините, че този интерконектор е „game-changer“. Това е първият проект в България, който носи реална диверсификация на източниците на природен газ и осигурява енергийна независимост; първият напълно автоматизиран газопровод в страната, а за изграждането му изпълнихме третия по мащаб хоризонтално насочен сондаж в цяла Европа. IGB ще бъде и единствената пряка връзка на България с TAP и ще направи страната част от Южния газов коридор“, подчерта Георгиева. 

  „Днешният старт на търговска експлоатация на интерконектора бележи нов етап от развитието на този знаков проект между Гърция и България. Днес е началото на новата газова година и началото на отоплителния сезон - сигурен съм, че бизнес и битовите потребители в родните ни страни ще почувстват осезаемо ефекта от функционирането на IGB. Това означава сигурни, диверсифицирани доставки на природен газ и повишена конкуренция на енергийния пазар. Неминуемо това ще се отрази положително и на крайните цени“, заяви Георгиос Сатлас, изпълнителен директор на ICGB. Той изтъкна, че IGB има стратегическо значение за региона още от момента, в който е планиран. „В новата реалност обаче - продължаващата война в Украйна, нарастващата нужда в цяла Европа от диверсифицирани, сигурни енергийни доставки, IGB поема още по-значима роля, която ще предефинира позициите, които нашите страни имат. Сътрудничеството между Гърция и България в енергийния сектор, синергията и силната връзка, които имаме, се превръщат в знаков пример за пътя на Европа към енергийна независимост и свързаност“, заяви Сатлас. 

  В първия работен ден на IGB се очаква по газопровода да постъпят над 29 171 MWh, а за целия месец октомври прогнозата е за 888 801 MWh. Половината от целия капацитет на газоповода вече е резервиран по дългосрочни договори до 25 г., а останалият свободен капацитет се предлага на две независими европейски платформи считано от 30 септември. По интерконектора постъпват пълните количества по договора на България с Азербайджан за 1 млрд. куб. м. годишно. 

  „Днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. България получаваше 80% от своя газ от Русия. Това беше преди Русия да реши да започне брутална война срещу Украйна, енергийна война срещу Европа. Този газопровод променя правилата. Променя ги за България и за европейската енергийна сигурност и означава свобода. Означава свобора от зависимостта от руски газ Всъщност интеконекторът може да покрие цялото потребление на газ на България, а това е наистина страхотна новина в много трудни времена... Благодарение на проекти като този Европа ще има достатъчно газ за зиманата... Европа има всичко, от което се нуждае, за да се откъсне ит руските изкопаеми горива“, каза в своето изявление председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

  Междусистемната газова връзка между Гърция и България има възможност за увеличаване на капацитета до 5 млрд. куб. м. годишно, което ще позволи и реверсивен поток в посока Стара Загора – Комотини. За целта се планира изграждане на компресорна станция в Комотини, която да е готова през 2024 г., едновременно с въвеждането в експлоатация на терминала за природен газ до гръцкия град Александруполис. 

  IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките и за осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за България, Гърция и региона на Югоизточна Европа. Проектът ще позволи осъществяването на сигурни доставки от разнообразни източници до редица страни в Централна и Югоизточна Европа и Западните Балкани, с възможност за доставки включително до Молдова и Украйна.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Мария Габриел: В Европа има нужда от повече инвестиции в компании, ръководени от жени
  Едва 15% от стартъпите са основани от жени и те получават едва 2% от общите инвестиции в сферата, подчерта българският еврокомисал
  преди 2 дни
  НАП ще връщадо 1800 лева за 3 деца
  До края на декември заявяваме данъчните облекчения за деца чрез работодателя
  преди 2 дни
  София вече има планетариум
  „Андромеда“ ще работи без почивен ден и ще предлага разнообразна програма
  преди 2 дни
  УниКредит: Цените на имотите в София може да паднат с между 5 и 10% през 2023
  В София и Варна жилищата са най-недостъпни за хората, едва 10% от домакинствата, които са с най-високи доходи, могат да си ги позволят, сочи анализ на банката
  25 ноември 2022, 11:18
  ЕС договори мерки за общо закупуване на газ
  Руският газ ще бъде изключен от съвместното закупуване, договориха се министрите на енергетиката от страните от ЕС
  25 ноември 2022, 09:21
  Първа копка на "Ритейл парк Добрич"
  Очаква се той да отвори врати през есента на 2023