неделя, 27 ноември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  421 прочитания

  Сливанията и придобиванията в световен мащаб със спад

  Тенденцията за понижаване продължава трети пореден месец
  03 октомври 2022, 15:21 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Глобалните сливания и придобивания се свиха за трето поредно тримесечие, тъй като нарастващите лихвени проценти принудиха кредиторите да се оттеглят от финансирането на големи сделки, а растящият долар не успя да насърчи американските компании да придобият чуждестранни цели на фона на продължаващото геополитическо напрежение, пише „Ройтерс“.

  Рязък спад в големите изкупувания от частен капитал допринесе за забавянето на глобалните сделки, като активността през третото тримесечие спадна с 54% до $716,62 млрд. от $1,56 трилиона през същия период на миналата година, според данни на Dealogic.

  Създателите на сделки се сблъскват със съпротива, когато предлагат сделки на своите клиенти, а годишните обеми досега са загубили 33%, с обявени сделки за $2,97 трлн. тази година.

  „Подкрепата на финансовия пазар с ливъридж, заедно с удължената времева линия на регулаторни прегледи за много трансакции оказаха влияние върху сключването на сделки“, каза Кари Кохман, глобален съръководител на M&A в Citigroup Inc пред „Ройтерс“.

  Обемите на сливанията и придобиванията в САЩ се сринаха с близо 63% през третото тримесечие до $255,89 млрд., тъй като нарастващата цена на дълга принуди компаниите да отложат стремежа си към трансформиращи изкупувания.

  Измъчвана от спираловидната инфлация, дейността по сливания и придобивания в Европа претърпя свиване с 42% през третото тримесечие, докато Азиатско-Тихоокеанският регион отбеляза спад от 52%, според Dealogic.

  „На днешните пазари повечето банки не се чувстват комфортно да подпишат финансов пакет от 3 до 4 милиарда евро за сделка с частен капитал в Европа“, каза Гилермо Байгуал, съръководител на отдела за сливания и придобивания за EMEA в JPMorgan. „Сключването на сделки отнема много повече време. Фокусът е изцяло върху висококачествени активи, особено в устойчиви индустрии като инфраструктура“, каза той.

  Тъй като средата за сключване на сделки се влоши тази година, редица корпоративни купувачи избраха да се оттеглят от по-ранни споразумения, докато други отложиха изцяло големи изкупувания.

  Все пак през тримесечието бяха подписани някои големи сделки. Забележителните трансакции включват придобиването на Adobe Inc за $20 млрд. на софтуерната компания за дизайн Figma и частната сделка на Oak Street за $14 млрд. за тръста за инвестиции в недвижими имоти Store Capital Corp.

  Във Великобритания, където на 26 септември паундът падна до най-ниското си ниво спрямо долара, предложеното от Schneider Electric поглъщане за 9,5 млрд, паунда на британската софтуерна фирма Aveva беше рядък опит за обновяване дейността на най-големия европейски пазар за сливания и придобивания.

  Въпреки че оценките се понижават, американските купувачи засега заемат предпазлива позиция при сключването на сделки в чужбина и правенето на валутни залози на фона на опасенията относно войната в Украйна и енергийната криза в Европа. Корпоративното доверие в това, че пазарите подкрепят сключването на сделки, широко разглеждано като водещ индикатор за дейността по сливания и придобивания, спадна рязко, тъй като се очертава дълготрайна рецесия.

  В бъдеще търговците очакват повече местни сделки, предимно финансирани от акции, за да помогнат на компаниите да устоят на бурята.

  И все пак сделките трябва да преминат през по-дълъг период преди да бъдат одобрени поради засиления антитръстов контрол, особено в сектори като Big Tech.

  Дългите регулаторни прегледи са принудили купувачите да предложат така наречените обратни такси за разваляне на сделката, които ще трябва да платят, ако не са в състояние да осъществят придобиването.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Мария Габриел: В Европа има нужда от повече инвестиции в компании, ръководени от жени
  Едва 15% от стартъпите са основани от жени и те получават едва 2% от общите инвестиции в сферата, подчерта българският еврокомисал
  преди 2 дни
  НАП ще връщадо 1800 лева за 3 деца
  До края на декември заявяваме данъчните облекчения за деца чрез работодателя
  преди 2 дни
  София вече има планетариум
  „Андромеда“ ще работи без почивен ден и ще предлага разнообразна програма
  преди 2 дни
  УниКредит: Цените на имотите в София може да паднат с между 5 и 10% през 2023
  В София и Варна жилищата са най-недостъпни за хората, едва 10% от домакинствата, които са с най-високи доходи, могат да си ги позволят, сочи анализ на банката
  25 ноември 2022, 11:18
  ЕС договори мерки за общо закупуване на газ
  Руският газ ще бъде изключен от съвместното закупуване, договориха се министрите на енергетиката от страните от ЕС
  25 ноември 2022, 09:21
  Първа копка на "Ритейл парк Добрич"
  Очаква се той да отвори врати през есента на 2023