петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    477 прочитания

    Инфлацията в Турция достигна 84%

    Показателят расте за 16-и пореден месец, а президентът Ердоган иска лихвите да станат едноцифрени числа до края на годината
    04 октомври 2022, 09:47 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Инфлацията в Турция се ускори миналия месец до ниво, наблюдавано за последно в средата на 1998 г., подхранвана от експериментална политика на централната банка, която прогони чуждестранните инвеститори и подкопа стойността на лирата, пише Bloomberg.

    Потребителските цени са се повишили с 83,5% на годишна база през септември, според данни, на турската статистическа агенция. Месечната инфлация се ускори с 3,1%, малко по-малко от очакваното в отделно проучване.

    Ускоряването следва поредица от намаления на лихвените проценти тази година от управителя на централната банка Сахап Кавчиоглу, които заплашват да натрупат още повече натиск върху инфлацията. Изненадващият завой в политиката направи Турция аутсайдер сред глобалните парични власти, повечето от които агресивно затягат, за да овладеят повишенията на цените.

    В резултат на това Турция има най-високите отрицателни лихвени проценти в света, коригирани спрямо инфлацията, което я лишава от буфер за защита на местните активи срещу разпродажба. Лирата е загубила повече от 50% от стойността си спрямо долара през последните 12 месеца.

    Централната банка на Турция заяви в последната си прогноза през юли, че инфлацията трябва да достигне връх някъде между 80% и 90% до октомври. Правителството изчислява, че ще се забави до 65% в края на тази година.

    Но президентът Реджеп Тайип Ердоган настоя за още по-ниски лихвени проценти, заявявайки, че те ще помогнат за намаляване на инфлацията. Това е аргумент, който противоречи на конвенционалната икономическа теория - и който досега не е потвърден от реалния опит, най-малко в Турция. Той призова референтната лихва да бъде намалена до под 10% до края на годината от 12% в момента.

    Като се изключи ефекта от войната в Украйна, който доведе до поскъпване на енергията и някои храни, инфлацията в Турция е 68,1%. В части от страната показателят надхвърля 100%. Потребителските цени в Истанбул за се увеличили повече от два пъти през последната година, като през последния месец увеличението е рязко на всичко от наем до храна. Правителството увеличи минималната работна заплата два пъти тази година в опит да подпомогне най-бедните турци.

    Следващата среща на управата на турската централна банка, на която ще бъде взето решение за лихвите, ще се състои на 20 октомври.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 1 час
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 1 час
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS