сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    806 прочитания

    ЕК подкрепя с близо 3 млрд. лв. българските фирми

    Средствата са за подкрепа за иновациите и цифровизацията, 85% от тях са предназначени за малки и средни предприятия
    04 октомври 2022, 16:41 a+ a- a

    Европейската комисия одобри новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 (ПКИП). Бюджетът ѝ е близо 3 млрд. лв. Очаква се изпълнението на програмата да стартира още до края на тази година.

    Първата процедура по ПКИП ще е с бюджет 127 млн. лв. и ще е насочена към микро-, малките и средни фирми от различни сектори на икономиката. Тя е за разработване на иновации в предприятията.

    Следващата процедура, която се очаква в началото на 2023 г., е в размер на 117,5 млн. лв. за подобряване на производствения капацитет на МСП, семейни предприятия, предприятия от творческите индустрии и занаятите.

    След нея предстои и процедура за внедряване на иновации в МСП за близо 300 млн. лв.

    Програмата “Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ е насочена към микро-, малките и средни предприятия в страната, като ще бъдат подпомогнати компании в различни етапи на развитието си. Ще се стимулират и партньорства между МСП и големи дружества за разработване на нови технологии.

    Основните приоритети на Програмата са два – „Иновации и растеж“ и „Кръгова икономика“.

    Предвидени са средства за разработване и внедряване на иновации във фирмите, развитие на предприемаческата екосистема, създаване на нови или развитие на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните сектори на промишлеността, защита на патенти, индустриална собственост и др.

    Ще се стимулира дигитализацията, повишаването на киберсигурността, поверителността на данните в МСП и на уменията на персонала за работа с технологиите от Индустрия 4.0.

    Ще бъде подкрепена модернизацията на семейните предприятия и тези от творческите индустрии и занаятите.

    Освен за по-голяма енергийна ефективност и самостоятелност на фирмите, във втория приоритет – „Кръгова икономика“, е заложено финансиране за по-ефективно използване на ресурсите, разработването на продукти с по-голяма трайност или с възможност за рециклиране, повишаване на употребата на вторични суровини, подобряване управлението на отпадъците и др.

    В подкрепа на родния бизнес само по линия на Министерството на иновациите и растежа са предвидени и 600 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост до края на годината.

    Повече от 85 % от бюджета на ПКИП, или 1.28 милиарда евро, са предназначени единствено за малки и средни предприятия (МСП), уточняват от ЕК. 

    Част от бюджета на програмата (35 %) ще бъде изпълнен чрез финансови инструменти, като например гаранции по банкови заеми и капиталови инвестиции на всички етапи от развитието на МСП. Така ще се гарантира по-ефективно и устойчиво използване на ресурсите на ЕС в подкрепа на проекти, които генерират приходи и спестявания.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 5 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 5 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 6 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 8 часа
    преди 10 часа