събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2130 прочитания

    Economy Talks: Тенденциите на пазара на труда в България

    Новите модели на работа, придобивките, мобилните служители и скритите ресурси дискутират Златина Кушкиева, Ирена Петрова и Николай Николов - професионалисти с дългогодишен опит в HR сферата
    29 ноември 2022, 13:51 a+ a- a

    Златина Кушкиева - Управляващ Съдружник в HR Consulting Partners, Николай Николов - Съдружник в Хорайзънс България, и Ирена Петрова - Основател и Управляващ Партньор на Toro GroupS. Снимка: Economy.bg

    В новата рубриката Economy Talks на Economy.bg и Jobs.bg професионалисти от различни области обсъждат актуални икономически и бизнес теми. Първата дискусия от поредицата е посветена на пазара на труда в България.

    Златина Кушкиева, Ирена Петрова и Николай Николов - професионалисти с дългогодишен мениджърски и консултантски опит в HR сферата, дискутират факторите (вижте първа част от разговора тук) и промените и тенденциите на пазара на труда в България. Новите модели на работа, как се изменят придобивките, измененията в трудовоправните отношения, мобилните служители, скритите ресурси...

    Златина Кушкиева има повече от 22 години професионален опит както като Мениджмънт Консултант, Мениджър Човешки Ресурси и Мениджър Продажби в международни компании в България и Югоизточна Европа. Като ЧР Мениджър е работила в компании като Procter & Gamble, Merck Sharp&Dohme, Avon Cosmetics. Като мениджмънт консултант е работила за Deloitte Management Consulting и Adecco Group. Основател е на U МatterCorporate Wellness, която предоставя услуги в областта на благосъстоянието на служителите. Понастоящем е и Управляващ Съдружник в HR Consulting Partner, специализирана в областта на ЧР стратегията, подобряването на ЧР процесите, програми за развитие, обучения, подбор, outplacement, изчисляване на заплати и ЧР администрация. 

    Ирена Петрова е Основател и Управляващ Партньор на HR консултантската компания Toro GroupS и Управляващ Партньор на Friisberg & Partners Bulgaria, която е част от една от най-старите професионални мрежи за директен подбор в света - Friisberg & Partners International. Двете компании заедно имат за цел да създават ефективни решения, свързани с човешкия фактор в организациите. Консултантите в Toro GroupS и Friisberg & Partners Bulgaria влагат позитивното си мислене, енергия, креативност, упоритост и гъвкавост, за да изграждат работещи взаимоотношения с клиентите, които им се доверяват в решаването на конкретни бизнес трудности.

    Николай Николов работи в HR сферата над 20 години с дейности в подбора, обученията, оценката, развитието и мотивацията на служители и мениджъри. Активен е в областите консултиране, предприемачество, изграждане и управление на екипи, бизнес развитието и иновациите, а също и в създаването на нови модели и HR услуги. Член е на УС на БАУХ и на БКЗ. Съдружник е в Хорайзънс България и участва от самото начало в създаването на компанията.

    Какви нови прояви на пазара на труда наблюдаваме напоследък и какво очакваме да се случи в най-скоро бъдеще? Ще продължат ли дистанционният и хибридният начин на работа и с какви нови придобивки компаниите се надпреварват да задържат и ангажират служители? 

     

    Как промените на пазара на труда влияят на финансовите планове на работодателите и на възнагражденията?

     

    Какви промени в трудоправните отношения наблюдаваме, вървим ли към намаляване на трудовите договори и увеличаване на мобилните служители, които работят на собствен риск за себе си? 

     

    Какви други източници за осигуряване на хора на трудовия пазар крият неизползван потенциал и какво може да се направи, за да се включат тези хора?

     

    Вижте първа част от дискусията, в която Златина, Николай и Ирена обсъждат отражението на инфлацията, енергийната криза, ковид, войната в Украйна, миграцията и дигитализацията върху пазара на труда в България.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 22 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство