сряда, 01 февруари 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  475 прочитания

  Спадът на бизнес активността в еврозоната намалява през ноември

  Данните дават надежда, че рецесията може и да не е толкова дълбока, колкото се очаква
  24 ноември 2022, 09:52 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Спадът в бизнес активността в еврозоната намалява през ноември. Това поражда известна надежда, че очакваната рецесия може да не е толкова дълбока, колкото се очаква, но потребителите продължават да намаляват разходите си на фона на кризата с разходите за живот, отбелязва „Ройтерс“.

  Индексът Composite Purchasing Managers' Index (PMI)* на S&P Global, смятан за добър показател за цялостното икономическо здраве, се повиши до 47,8 от 47,3 през октомври. Ноември обаче е петият месец, в който индексът е под границата от 50, разделяща растежа от свиването.

  Спадът в германската икономическа активност също намаля през ноември, показа друго проучване, което дава известна надежда, че очакваната рецесия в най-голямата икономика в Европа може да бъде по-лека от първоначалните опасения.

  Във Франция обаче активността се сви за първи път от февруари 2021 г., тъй като по-малкото нови поръчки натежаха на втората по големина икономика в еврозоната.

  Във Великобритания, извън Европейския съюз, през ноември икономическата активност спадна с темп, близък до най-бързия от близо 2 години, добавяйки признаци на рецесия там.

  Активността в доминиращия сектор на услугите в блока отново намалява, като водещият индекс е 48,6, което е 20-месечно дъно и стойност равна на тази от октомври. 

  Въпреки продължаващото забавяне фирмите увеличават броя на служителите, макар и с най-слабите темпове от март 2021 г. Индексът на заетостта в услугите спада до 51,7 от 52,5.

  Производствената дейност, особено силно засегната от скока на цените на енергията и нарушените вериги за доставки, също намалява, но с по-бавни темпове. Основният индекс се повишава до 47,3 от 46,4 предходния месец.

  Индексът на производство, част от съставния PMI, скочи до 45,7 от 43,8, но част от ръста се дължи на наваксване с изостанали поръчки.

  Индексът на производствените цени намалява до 63,7 от 66,1, което е най-ниското му ниво от март 2021 г.

  Инфлацията в региона достигна 10,6% миналия месец, повече от пет пъти над целта на ЕЦБ от 2%, а централната банка се очаква да добави още 50 базисни пункта към лихвения си процент по депозитите следващия месец, така че всеки признак за отслабване на ценовия натиск ще бъде приветстван от политиците, отбелязва още „Ройтерс“.

  *Purchasing Managers' Index (PMI) е индекс, който отчита икономическата активност, на базата на броя мениджъри, според които активността през изминалия месец се е увеличила. Когато стойността му надвишава 50, това индикира ръст.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  И А1 вдига месечните такси
  Промяната влиза в сила след 1 март
  преди 8 часа
  Еврозоната избегна рецесия в края на 2022
  Това показва експресната оценка на Евростат, която подлежи на ревизия
  преди 8 часа
  МОН ще проследи реализацията на 70 000 висшисти
  Намаляване на интереса към профилираните паралелки с чужди езици за сметка на професионалните, отчете министърът на образованието
  преди 9 часа
  България на дъното в ЕС по участие на възрастни в учене през целия живот
  Най-много пълнолетни участват в този тип учене в Нидерландия, според данните на Евростат
  преди 10 часа
  СЗО: Пандемията остава извънредна ситуация за общественото здраве
  Организацията обаче даде сигнал, че това може да се промени в следващите месеци
  преди 10 часа
  Летището в Бургас: Готови сме за ранен старт на Лято 2023
  Нови полети тази година ще има до Познан, Каунас, Дъблин, Шчечин и Рига