петък, 01 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  809 прочитания

  Спадът на бизнес активността в еврозоната намалява през ноември

  Данните дават надежда, че рецесията може и да не е толкова дълбока, колкото се очаква
  24 ноември 2022, 09:52 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Спадът в бизнес активността в еврозоната намалява през ноември. Това поражда известна надежда, че очакваната рецесия може да не е толкова дълбока, колкото се очаква, но потребителите продължават да намаляват разходите си на фона на кризата с разходите за живот, отбелязва „Ройтерс“.

  Индексът Composite Purchasing Managers' Index (PMI)* на S&P Global, смятан за добър показател за цялостното икономическо здраве, се повиши до 47,8 от 47,3 през октомври. Ноември обаче е петият месец, в който индексът е под границата от 50, разделяща растежа от свиването.

  Спадът в германската икономическа активност също намаля през ноември, показа друго проучване, което дава известна надежда, че очакваната рецесия в най-голямата икономика в Европа може да бъде по-лека от първоначалните опасения.

  Във Франция обаче активността се сви за първи път от февруари 2021 г., тъй като по-малкото нови поръчки натежаха на втората по големина икономика в еврозоната.

  Във Великобритания, извън Европейския съюз, през ноември икономическата активност спадна с темп, близък до най-бързия от близо 2 години, добавяйки признаци на рецесия там.

  Активността в доминиращия сектор на услугите в блока отново намалява, като водещият индекс е 48,6, което е 20-месечно дъно и стойност равна на тази от октомври. 

  Въпреки продължаващото забавяне фирмите увеличават броя на служителите, макар и с най-слабите темпове от март 2021 г. Индексът на заетостта в услугите спада до 51,7 от 52,5.

  Производствената дейност, особено силно засегната от скока на цените на енергията и нарушените вериги за доставки, също намалява, но с по-бавни темпове. Основният индекс се повишава до 47,3 от 46,4 предходния месец.

  Индексът на производство, част от съставния PMI, скочи до 45,7 от 43,8, но част от ръста се дължи на наваксване с изостанали поръчки.

  Индексът на производствените цени намалява до 63,7 от 66,1, което е най-ниското му ниво от март 2021 г.

  Инфлацията в региона достигна 10,6% миналия месец, повече от пет пъти над целта на ЕЦБ от 2%, а централната банка се очаква да добави още 50 базисни пункта към лихвения си процент по депозитите следващия месец, така че всеки признак за отслабване на ценовия натиск ще бъде приветстван от политиците, отбелязва още „Ройтерс“.

  *Purchasing Managers' Index (PMI) е индекс, който отчита икономическата активност, на базата на броя мениджъри, според които активността през изминалия месец се е увеличила. Когато стойността му надвишава 50, това индикира ръст.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers
  преди 16 часа
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 23 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 2 дни
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 2 дни
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния