петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    831 прочитания

    Спадът на бизнес активността в еврозоната намалява през ноември

    Данните дават надежда, че рецесията може и да не е толкова дълбока, колкото се очаква
    24 ноември 2022, 09:52 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Спадът в бизнес активността в еврозоната намалява през ноември. Това поражда известна надежда, че очакваната рецесия може да не е толкова дълбока, колкото се очаква, но потребителите продължават да намаляват разходите си на фона на кризата с разходите за живот, отбелязва „Ройтерс“.

    Индексът Composite Purchasing Managers' Index (PMI)* на S&P Global, смятан за добър показател за цялостното икономическо здраве, се повиши до 47,8 от 47,3 през октомври. Ноември обаче е петият месец, в който индексът е под границата от 50, разделяща растежа от свиването.

    Спадът в германската икономическа активност също намаля през ноември, показа друго проучване, което дава известна надежда, че очакваната рецесия в най-голямата икономика в Европа може да бъде по-лека от първоначалните опасения.

    Във Франция обаче активността се сви за първи път от февруари 2021 г., тъй като по-малкото нови поръчки натежаха на втората по големина икономика в еврозоната.

    Във Великобритания, извън Европейския съюз, през ноември икономическата активност спадна с темп, близък до най-бързия от близо 2 години, добавяйки признаци на рецесия там.

    Активността в доминиращия сектор на услугите в блока отново намалява, като водещият индекс е 48,6, което е 20-месечно дъно и стойност равна на тази от октомври. 

    Въпреки продължаващото забавяне фирмите увеличават броя на служителите, макар и с най-слабите темпове от март 2021 г. Индексът на заетостта в услугите спада до 51,7 от 52,5.

    Производствената дейност, особено силно засегната от скока на цените на енергията и нарушените вериги за доставки, също намалява, но с по-бавни темпове. Основният индекс се повишава до 47,3 от 46,4 предходния месец.

    Индексът на производство, част от съставния PMI, скочи до 45,7 от 43,8, но част от ръста се дължи на наваксване с изостанали поръчки.

    Индексът на производствените цени намалява до 63,7 от 66,1, което е най-ниското му ниво от март 2021 г.

    Инфлацията в региона достигна 10,6% миналия месец, повече от пет пъти над целта на ЕЦБ от 2%, а централната банка се очаква да добави още 50 базисни пункта към лихвения си процент по депозитите следващия месец, така че всеки признак за отслабване на ценовия натиск ще бъде приветстван от политиците, отбелязва още „Ройтерс“.

    *Purchasing Managers' Index (PMI) е индекс, който отчита икономическата активност, на базата на броя мениджъри, според които активността през изминалия месец се е увеличила. Когато стойността му надвишава 50, това индикира ръст.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 30 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS