неделя, 27 ноември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  420 прочитания

  Турската централна банка прекратява намаляването на лихвения процент

  Институцията направи последно понижение със 150 базисни пункта до 9%
  25 ноември 2022, 09:44 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Централната банка на Турция намали лихвените проценти със 150 базисни пункта до 9% и реши да прекрати цикъла си на облекчаване на паричната политика, като се позова на увеличените инфлационни рискове.

  ЦБРТ (Централната банка на Република Турция) е под постоянен натиск от президента Реджеп Тайип Ердоган да продължи да намалява лихвите въпреки растящата инфлация, която достигна 85,5% на годишна база през октомври, а цените на храните и енергията продължават да растат, отбелязва CNBC.

  „Отчитайки нарастващите рискове по отношение на глобалното търсене, Комитетът прецени, че текущият лихвен процент е адекватен и реши да прекрати цикъла на намаляване на лихвените проценти, който започна през август“, се казва в изявление на централната банка.

  Ердоган продължава да настоява, че повишаването на лихвените проценти, в съответствие с централните банки по света, би навредило на турската икономика, настояване, което според икономистите е причинило значително обезценяване на турската лира и е довело до по-висока инфлация. Президентът многократно е заявявал целта си да намали лихвения процент на страната до едноцифрено ниво до края на тази година.

  „Въпреки че негативните последици от ограниченията на предлагането в някои сектори, особено основните храни, бяха облекчени от стратегическите решения, предприети от Турция, възходящата тенденция на производствените и потребителските цени продължава в международен мащаб“, казва централната банка.

  „Ефектите от високата глобална инфлация върху инфлационните очаквания и международните финансови пазари се следят отблизо. Освен това централните банки в развитите икономики подчертават, че нарастването на инфлацията може да продължи по-дълго от очакваното поради високото ниво на цените на енергията, дисбалансите между търсенето и предлагането и твърдостта на пазарите на труда“, добявя институцията.

  ЦБРТ е в процес на преглед на политическата си рамка, като се фокусира върху „лиризацията“ на своята финансова система и заяви, че ще „продължи да използва всички налични инструменти“ в рамките на тази стратегия, до момента, в който „силни индикатори ще сочат постоянен спад на инфлацията и средносрочната цел от 5% е постигната.“

  „Стабилността на общото ниво на цените ще насърчи макроикономическата стабилност и финансовата стабилност чрез спада на премията за риск на страната, продължаване на обръщането във валутното заместване и възходящата тенденция на валутните резерви и траен спад на разходите за финансиране... Това ще създаде жизнеспособна основа за инвестиции, производство и заетост, които да продължат да растат по здравословен и устойчив начин“, казват още от банката.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Мария Габриел: В Европа има нужда от повече инвестиции в компании, ръководени от жени
  Едва 15% от стартъпите са основани от жени и те получават едва 2% от общите инвестиции в сферата, подчерта българският еврокомисал
  преди 2 дни
  НАП ще връщадо 1800 лева за 3 деца
  До края на декември заявяваме данъчните облекчения за деца чрез работодателя
  преди 2 дни
  София вече има планетариум
  „Андромеда“ ще работи без почивен ден и ще предлага разнообразна програма
  преди 2 дни
  УниКредит: Цените на имотите в София може да паднат с между 5 и 10% през 2023
  В София и Варна жилищата са най-недостъпни за хората, едва 10% от домакинствата, които са с най-високи доходи, могат да си ги позволят, сочи анализ на банката
  25 ноември 2022, 11:18
  ЕС договори мерки за общо закупуване на газ
  Руският газ ще бъде изключен от съвместното закупуване, договориха се министрите на енергетиката от страните от ЕС
  25 ноември 2022, 09:21
  Първа копка на "Ритейл парк Добрич"
  Очаква се той да отвори врати през есента на 2023