петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    713 прочитания

    ЕС договори мерки за общо закупуване на газ

    Руският газ ще бъде изключен от съвместното закупуване, договориха се министрите на енергетиката от страните от ЕС
    25 ноември 2022, 11:18 a+ a- a

    Сн: ЕК

    Министрите на енергетиката от ЕС постигнаха политическо споразумение по предложение за  допълнителни временни спешни мерки за ограничаване на високите цени на енергията и подобряване на сигурността на доставките. Новите мерки ще подобрят солидарността в случай на реална извънредна ситуация и недостиг на доставки на газ, ще осигурят по-добра координация на съвместното закупуване на газ, ще ограничат нестабилността на цените на газа и електроенергията и ще определят надеждни референтни показатели за цените на газа.

    "ЕС вече успя да попълни газохранилищата, за да осигури доставките за тази зима. Днес направихме важна стъпка за осигуряване на доставките и за следващата зима. Приетите спешни мерки ще ни помогнат да използваме силата и ползите от нашия общ пазар и заедно да осигурим достатъчно доставки на газ за следващата година", коментира Йозеф Сикела, министър на промишлеността и търговията на Чехия, която е председател на ЕС в момента.

    Новите правила ще дадат възможност на държавите членки и енергийните дружества да закупуват съвместно газ на световните пазари. Обединяването на търсенето на равнището на ЕС ще гарантира, че държавите от ЕС са в по-добра позиция при закупуването на газ на световните пазари, както и че не се конкурират помежду си в този процес.

    На практика държавите членки се съгласиха, че газовите дружества и дружествата, които потребяват газ в ЕС и в държавите от Енергийната общност, ще представят своите нужди от внос на газ. ЕС ще наеме доставчик на услуги за изчисляване на обединеното търсене и проучване на оферти на световните пазари в отговор на общото търсене. Държавите членки ще изискват от националните предприятия да използват доставчика на услуги, за да обединят търсенето на обеми газ, равняващи се на 15% от съответните им задължения за запълване на газохранилищата за 2023 г. (около 13,5 милиарда кубични метра за ЕС като цяло). Отвъд 15-те процента обединяването ще бъде доброволно, но ще се основава на същия механизъм.

    Като втора стъпка газовите дружества и дружествата, потребяващи газ, могат да изберат да закупят газ чрез платформата, индивидуално или в консорциум с други, от производители или доставчици на природен газ, които имат капацитет да задоволят обединеното търсене. Регламентът включва и разпоредби за повишаване на прозрачността на планираните и приключените тръжни процедури и покупките на газ, със задължение за дружествата да уведомяват предварително Комисията и държавите членки, ако планират да закупят повече от 5 TWh/година (малко над 500 милиона кубични метра).

    Държавите членки изрично заявиха, че руският газ ще бъде изключен от съвместното закупуване.

    Те изясниха правилата относно организацията на съвместното закупуване, избора на доставчик на услуги и участието в съвместното закупуване. По-специално те поясниха, че задачите на доставчика на услуги включват клауза за пропорционалност, за да се гарантира равно третиране на по-големите и малките предприятия. Те уточниха също как недостатъчно използваният капацитет в инфраструктурата ще се използва по-ефективно.

    Регламентът възлага на Агенцията за сътрудничество между регулаторите на енергия (ACER) да разработи нов допълнителен референтен показател за цените, който ще осигури стабилно и предвидимо ценообразуване за сделките с ВПГ. Новият референтен показател ще бъде на разположение най-късно на 31 март 2023 г. Причината за това е, че много договори за газ в Европа се индексират към основната европейска борса за газ — Title Transfer Facility (TTF), която е виртуална платформа за търговия с газ, широко използвана за сделки с газ в ЕС. TTF служи като основна референтна стойност за определяне на цената на газа в договорите за търговия на едро, която от своя страна определя цените на пазарите на дребно. TTF обаче вече не отразява точно цената на сделките с ВПГ в ЕС.

    Регламентът също така ще въведе ценови лимит за сделките, извършени в рамките на същия ден в TTF. Този механизъм за управление на нестабилността в рамките на деня ще предотврати прекомерното движение на цените в рамките на деня за търговия. Това ще предотврати рязкото покачване и срив на цените на дериватите отвъд горните и долните граници на коридора на скока на цените в рамките на деня. Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) ще бъде натоварен със задачата да съдейства за въвеждането на механизми за прекъсване на веригата за търговията с деривати в рамките на деня. Във връзка с това държавите членки ясно посочиха, че ще бъде създаден механизъм за управление на нестабилността в рамките на деня за всички стокови деривати върху енергоносители.

    С регламента се въвеждат допълнителни мерки за солидарност в случай на действителен недостиг в доставките на газ, които допълват съществуващите правила. Новите правила дават възможност на държавите членки да намалят несъщественото потребление на газ от защитените клиенти (като отопление на открито или отопление на жилищни плувни басейни в домакинствата), за да доставят газ на основни услуги и отрасли. Основното потребление от защитени клиенти (като например вътрешно отопление на домакинствата, училищата и болниците) ще бъде гарантирано при всички обстоятелства. Държавите членки ще имат свободата да определят какво представлява несъщественото потребление на газ.

    Правилата по подразбиране ще се прилагат само ако държавите членки не са сключили двустранни споразумения, определящи условията за солидарност, както се изисква съгласно Регламента за сигурността на доставките. Досега са сключени само 6 от възможните 40 споразумения за солидарност.

    Що се отнася до цената на газа по линия на солидарността, държавите членки постигнаха съгласие, че държавите членки, които се възползват от солидарността, ще покрият пазарната цена на газа, в допълнение към съдебните или арбитражните разходи и други непреки разходи, включително възстановяването на финансови или други щети, произтичащи от изключването на клиенти, при условие че те не надвишават 100 % от цената на газа. Ако направят това, държавите членки могат да поискат от Комисията да реши дали се счита за целесъобразно да се предостави по-висока компенсация. 

    Регламентът ще бъде официално приет от Съвета във възможно най-кратък срок. Комисията представи това предложение на 18 октомври. Предложението е следствие от заключенията на Европейския съвет от 20 и 21 октомври.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 1 час
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 3 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla