четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    723 прочитания

    ЕК одобри Програмата за трансгранично сътрудничество България - Сърбия

    Инвестират над 38 млн. евро за развитие на Северозападна и Западна България и граничните райони на Сърбия
    30 ноември 2022, 10:27 a+ a- a

    Европейската комисия одобри Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027. Над 38 млн. евро ще бъдат инвестирани през следващите 7 години в областите Видин, Монтана, Враца, София, Перник, Кюстендил на територията на България и Борски, Зайчарски, Пиротски, Нишки, Топлички, Ябланички, Пчински в Сърбия.

    Най-голям дял от бюджета на програмата, над 23 млн. евро, е насочен към инвестиции в интегрираното териториално развитие с фокус върху специфичните нужди на региона. По този приоритет ще бъдат подкрепени проекти в областта на туризма, адаптирането към климатичните промени, за повишаване на конкурентоспособността на малките и средни предприятия и създаване на работни места. Предприятията ще имат възможността за разширяване на икономическата си активност към нови пазари и продукти.

    Над 8 млн. евро ще бъдат инвестирани в реализацията на стратегическия проект по програмата, който е свързан с подготовка на населението за навременна реакция при бедствия – пожари и наводнения. Предвидени са обучения на професионалните екипи и доброволци, обмяна на опит, укрепване на институционалния капацитет и доставка на специализирано оборудване за регионалните подразделения на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР и Сектор за управление на извънредни ситуации на МВР – Сърбия.

    17% от общия бюджет на програмата е предвиден за подкрепа на малките и средни фирми в дейности за повишаване на конкурентоспособността на предприятията и достъп до нови позари в рамките на приоритет 1 „Конкурентоспособен граничен регион“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 35 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 1 час
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС