петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2419 прочитания

    България има потенциал да привлече австрийски компании с интерес да изнесат производства от Азия

    Получаваме по 1500 запитвания годишно от австрийски фирми с интерес да инвестират в България – Филип Купфер, търговски съветник към посолството на Австрия, пред Economy.bg
    19 януари 2023, 11:30 a+ a- a

    Предстоят ли нови австрийски инвестиции у нас тази година, има ли шанс България да привлече австрийски компании с интерес да изнесат производства от Азия, кои сектори в страната привличат традиционно инвестиционния интерес на австрийския бизнес, какви са основните предизвикателства пред австрийските инвеститори в България, как присъединяването към еврозоната и Шенген ще се отрази на бизнес средата у нас – тези и други въпроси коментирахме с търговския съветник към посолството на Австрия и ръководител на Advantage Austria Филип Купфер в рамките на представянето на резултатите от ежегодното проучване сред австрийските инвеститори в България.

    С ниво на инвестициите от над 5 млрд. евро Австрия е вторият най-голям чуждестранен инвеститор в България. Сред австрийските фирми са A1, ЕVN, OMV, Vienna Insurance Group – Bulstrad, Uniqa, Mondi, Kronospan, Palfinger, Wienerberger, Sportalm, Baumit и др.

    България е в Топ 30 сред външнотърговските партньори на Австрия, а в класацията на България Австрия заема 16-о място при износа и 12-о място при вноса. За 2022 външнотърговският обем (стоки и услуги) между двете страни се очаква да надвиши 3 млрд. евро.

    Г-н Купфер, ако трябва да обобщите резултатите от анкетата тази година, какви са нагласите сред австрийските инвеститори в България?
    Австрийските инвеститори в България смятат, че се сблъскват със силни насрещни ветрове. Но това, разбира се, се дължи на геополитическата ситуация, икономическите трудности, скока на цените, растящата инфлация, разходите за енергия, транспорт и суровини. Затова те смятат, че следващите 12 месеца ще бъдат доста предизвикателни. Това може би е по-скоро негативен аспект. Но тъй като самият аз съм оптимист, винаги се опитвам да намирам и положителни аспекти. Над 40% от анкетираните мениджъри казват, че настоящата ситуация ще се стабилизира, ще остане непроменена, което мисля, че е добра новина с оглед на настоящата икономическа ситуация и геополитическото развитие.

    В сравнение с миналогодишното проучване тази година къде виждате засилване на отрицателните фактори по отношение на бизнес средата у нас и къде – на положителните?
    Те остават много сходни всяка година. Компаниите виждат положителни аспекти в локацията. Но разбира се, където има светлина, има и сянка. Като положителни фактори те винаги споменават конкурентните разходи за труд и атрактивната данъчна система в България. Като негативи много компании споменават, че липсата на квалифициран персонал ще създаде големи пречки за по-нататъшния растеж. Почти 80% от анкетираните споделят това. За съжаление, при двете „C“ (бел. ред.: от английски - crime and corruption), както бих нарекъл престъпността и корупцията, според над 90% от анкетираните ще трябва да се засили борбата с тях.

    Как приемането на еврото и присъединяването към Шенген биха повлияли върху бизнес средата в България според оценката на австрийските инвеститори?
    От моите разговори с няколко австрийски инвеститори те са много положително настроени към въвеждането на еврото. Смятат, че това може да даде допълнителен тласък на местната икономика, която ще стане по-интегрирана с европейския вътрешен пазар. Имайки една и съща валута с други държави, е много по-лесно да правите бизнес заедно и да търгувате. Това е особено валидно за компаниите в производствения сектор в страната. Така че нагласите за въвеждането на еврото са много положителни.

    А по отношение на Шенген?
    Шенген е трудна тема. Австрия наложи вето на присъединяването към Шенген заради миграцията и кризата, пред които сме изправени в Австрия. Въпреки това, казано най-общо, Шенген ще има и положително въздействие върху икономиката и за австрийските инвеститори. Но бих искал да добавя, че има и политическа страна, която винаги трябва да имаме предвид. Има причини, поради които бяха взети такива решения. И благодарение на тази намеса въпросът за миграцията вече се разглежда на най-високо европейско ниво.

    Австрия е вторият най-голям инвеститор в България. Очаквате ли нови австрийски инвестиции тази година? От кои сектори?
    Да, Австрия е вторият по големина инвеститор. Над 5,2 милиарда евро е текущият обем на инвестициите в България от Австрия. Имаме над 350 компании, активни на българския пазар. Ако ме питате за нови инвестиции – да, винаги има интерес, но процесът е много дълъг, докато тези инвестиции се материализират. Но също така трябва да имаме предвид, че компании, които вече са тук в България, може да увеличат инвестициите си. Например в дървообработката има голям интерес вече години наред. Не мога да споменавам имена на фирми. Но в България има много австрийски фирми в този сектор. Има силен интерес.
    Споменахте „Кроношпан“, които преди няколко години инвестираха стотици милиони евро. Те вярват в българския пазар. Но компаниите имат нужда от определена правна рамка, за да могат да инвестират още и за да произвеждат най-качествените продукти не само за България, но и за световните пазари.

    Кои са основните сектори, които привличат инвестиционния интерес на австрийските компании у нас?
    Обикновено в офиса ни получаваме приблизително 1500 запитвания годишно от австрийски компании, което е доста. Много от тях са в областта на аутсорсинга, търсене на партньорства или дори търсене на възможности за придобиване на местни компании. Много често са в индустриалния сектор, в металообработващия сектор. Заради пандемията може би австрийските компании отправят поглед вече не само към Азия, но търсят възможности и в Европа. България като член на европейското семейство има шансове.

    Какъв е потенциалът на България като ниършоринг дестинация за австрийски компании?
    Има голям потенциал. Но трябва да се има предвид необходимостта да се адаптират някои точки в законодателството и в бизнес средата. Нещо, което може да бъде основна пречка за по-нататъшен растеж и за по-нататъшни инвестиции, е и липсата на квалифициран персонал. Наистина трябва да работите по този въпрос.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 13 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство