петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1001 прочитания

    Великобритания ще достигне £1 трлн. износ през 2035 г.

    Брекзит предизвика 15 години закъснение за постигането на тази цел
    23 януари 2023, 11:25 a+ a- a

    Снимка: EP

    Вътрешни прогнози показват, че Великобритания ще закъснее с 15 години в постигането на целта си за годишен износ от £1 трилион, след като беше засегната от Брекзит, съобщи The Guardian.

    Прогнозите на Министерството на международната търговия (DIT) показват, че стойността на износа на Обединеното кралство няма да достигне 1 трилион британски лири до 2035 г. въз основа на настоящите тенденции, като общата сума ще падне до 707 милиарда британски лири през следващата година.

    Отлагането подчертава колко трудно е било на британските министри да изпълнят възвишените прогнози, направени от привържениците на Брекзит относно международната търговия след напускането на ЕС.

    Обещанието беше дадено за първи път от Дейвид Камерън през 2012 г., като първоначалната цел беше да достигне границата от £1 трилион през 2020 г. Но Борис Джонсън по-късно даде крайна дата 2030 г., след като възобнови обещанието през 2021 г. като център на кампания, наречена „Произведено в Обединеното кралство, продадено на света”.

    Новите данни обаче показват, че Великобритания няма да достигне £1 трилион до 2035 г. Те се появиха в парламентарен отговор на Андрю Боуи, министърът, отговарящ за износа на Обединеното кралство.

    Оценките се основават на прогнози на независимата Служба за бюджетна отговорност (OBR), които показват спад на износа от £739 млрд. през миналата година до £707 млрд. през следващата година, преди отново да се повиши до £725 млрд. до 2027 г.

    Бауи каза в изявлението си: „Екстраполациите на прогнозата на Службата за бюджетна отговорност показват, че износ от £1 трилион може да бъде постигнат до около 2035 г. без допълнителна намеса.“

    Той също така обвини външни фактори за изоставащото представяне на Обединеното кралство. „Признаваме, че скоростта, с която Обединеното кралство достига този крайъгълен камък, ще бъде повлияна от макроикономически фактори като глобалното търсене и обменните курсове“, каза той. „Това се оказа така през изминалата година, когато преживяхме външни шокове и скок в инфлацията“, добави той.

    Тина Маккензи, политически председател на Федерацията на малкия бизнес (FSB), каза: „Търговските бариери, включително бюрокрацията, бавното икономическо представяне в страната и в световен мащаб и недостатъчната подкрепа за износа доведоха до продължаващото потискане на износа. Нашето изследване показва, че един на всеки 8 малки износителя е спрял временно или окончателно продажбите си в ЕС, а още един на всеки 10 обмисля да направи това.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 3 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 19 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 19 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 20 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство