вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1218 прочитания

    Българската агенция за инвестиции ще си сътрудничи с една от най-големите индустриални зони в Истанбул

    Целта е търговията ни с Турция да достигне 10 млрд. евро
    27 януари 2023, 14:46 a+ a- a

    Стокообменът между България и Турция за първите 11 месеца на 2022 г. е на рекордно високо ниво – около 7 млрд. евро. Ние имаме силната амбиция и мотивация този стокообмен да достигне 10 млрд. евро в средносрочен план и имаме всички предпоставки, за да го постигнем. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев пред представители на турски компании в една от най-големите индустриални зони в Истанбул-„Бирлик“ (Birlik).

    Пулев посети Индустриална зона „Бирлик“ заедно с делегацията, в която са включени представители на български общини и бизнесмени. В зоната оперират както местни, така и чуждестранни компании. Тя е създадена през 2012 г. и в нея има над 80 завода в секторите машиностроене, автомобилостроене, химическа индустрия и др. Годишният износ на компаниите от нея е за 500 милиона щатски долара, като там работят над 4 000 души. Пулев посочи, че Турция е един от най-основните външнотърговски инвеститори и партньори за нашата държава. „В момента има много силна политическа воля и много добри икономически предпоставки да заздравим този диалог“, допълни той. Министърът на иновациите и растежа напомни, че преди около месец имаше среща на най-високо ниво между президентите на двете държави Радев и Ердоган. „На база на тяхната дискусия успяхме да договорим едно историческо споразумение между нашите две държави. Там темата беше енергетика, но това ни даде един подем, една много силна тяга, която искаме да използваме от гледна точка на развитието на икономическия диалог“, допълни той. 

    Пулев покани компаниите от Индустриалната зона да присъстват на организиран от Агенцията за малки и средни предприятия към МИР бизнес форум на 16-ти февруари в Бургас. „Темата пак ще бъде взаимодействието между българския и турския бизнес“, добави министърът.

    При посещението на българската делегация в Индустриалната зона „Бирлик“ бе подписан и Меморандум за партньорство между БАИ и Зоната в Истанбул. Той бе подписан от изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов и от председателя на Управителния съвет на индустриалната зона Бирлик Шенол Телли. Меморандумът ще насърчи сътрудничеството в посока идентифициране на добри практики и утвърждаване на конкурентни модели за изграждане и развитие на икономическите зони в България, както и партньорство чрез съвместно участие в международни проекти и програми. Той има за цел да допринесе за задълбочаване на икономическите връзки между страните, чрез улесняване на стабилното развитие на преките чуждестранни инвестиции.

    Пулев подчерта, че развиването на индустриалните зони е един от ключовите приоритети за България. „МИР подкрепя много активно индустриалните зони. В момента по най-ефективния начин програмираме мярка по Плана за възстановяване, която ще бъде достъпна за всички стратегически оператори на индустриални зони в България в размер на 212 млн. лв. По думите му, от турските индустриални зони можем да вземем много добри практики. „Минимум 5 приоритетни оператора на индустриални зони в България ще станат бенефициенти по процедурата, която ще отворим“, обяви министърът и допълни, че безвъзмездната помощ е за да се подобри цялостната инфраструктура и условията на труд в съответните зони.

    При посещението на Индустриалната зона „Бирлик“ министър Пулев посети част от производството на турския холдинг Sarkuysan A.S., който е най-големият производител на мед в южната ни съседка. Чрез "Сарк България", дъщерното дружество на турската компания, холдингът има производствени мощности в Шумен от 2017 г. В България са осъществени вече два проекта, които са получили сертификати по Закона за насърчаване на инвестициите от БАИ. Общият размер на инвестициите по сертифицираните проекти досега е 23.5 млн. лв.

    Във втория ден на визитата на Пулев в южната ни съседка турските инвеститори подчертаха като впечатляващо присъствието на трима български министри в делегацията и декларираха голям интерес към инвестиции в България. Те посочиха, че разчитат на подкрепа от българска страна за осигуряване на квалифицирани работници и споделиха практиките от други европейски държави за работни визи с различен времеви обхват, съгласно нуждите на предприятията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 2 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 19 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 20 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 20 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 21 часа