вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1235 прочитания

    Стара Загора е избрана да бъде „водородна долина“ в Европа

    Целта е броят на водородните долини в Европа да бъде удвоен до 2025, подчерта българският еврокомисар Мария Габриел
    02 март 2023, 09:51 a+ a- a

    Българският еврокомисар Мария Габриел бе домакин на конференцията в Брюксел „Водородни долини в ЕС: примери за иновативни решения“. Мащабното събитие събра евродепутати, иноватори, представители на европейските региони, индустрията и академичните среди за дискусия по темата за водорода през призмата на науката и иновациите. На конференцията бяха представени 4 примера от държави членки на ЕС за успешно създаване на водородни долини в Европа, като един от тях бе водородната долина в Стара Загора.

    „Водородът е една от стратегическите области, в които Европа се нуждае от добре координирани политики, подкрепени от ефективни инвестиции. Проектирането и развитието на водородни долини в Европа е необходима стъпка за постигане на климатичната неутралност на континента. Създаването на европейска мрежа от новатори и учени, инвеститори и предприемачи е ключово за съвместното предлагане и прилагане на добри решения. Това ще допринесе и за водородни политики, в центъра на които са иновациите, образованието и науката“, заяви Мария Габриел.

    Преходът към водородна икономика засяга всички сектори на икономиката. На европейско ниво подкрепата за наука и иновации се изразява чрез програма „Хоризонт Европа“ и публично-частното партньорство „Чист водород“. Той е с бюджет 2 милиарда евро и ще подпомогне създаването на европейска мрежа за внедряване на технологии за чист водород във всички сектори на икономиката. Водещи в ресора на комисар Габриел са и новите 200 милиона евро по плана на ЕС REPowerEU, които конкретно се отнасят за водородните долини.

    „Амбицията ни е ясна – броят на водородните долини в Европа да бъде удвоен до 2025 г. Сега трябва да преминем от фаза на определяне на стратегически цели до фаза на изпълнение на тези цели. Подписаната днес декларация „Водородни долини за създаване на водородна икономика“ е силно послание за тази стъпка напред. Радвам се, че и България е поела предизвикателството да инвестира във водородна долина“, заключи българският еврокомисар. Следващият етап е разработването на „пътна карта“, която да определи конкретни действия и насоки за създаването на водородни долини.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 15 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 15 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 16 часа
    преди 17 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 21 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев