четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2254 прочитания

    Най-големият банков фалит от 2008: Има ли рискове за световната финансова система?

    Няма риск за България, българските компании със сметки в SVB вероятно са не повече от 5-10 - Макс Гурвиц, управляващ съдружник във Vitosha Ventures и член на Борда на директорите на BVCA, пред Economy.bg
    13 март 2023, 15:52 a+ a- a

    Silicon Valley Bank - 16-ата по големина банка в САЩ обяви фалит в петък. Това е най-големият банков срив в страната от финансовата криза през 2008. Банката работеше основно с технологични стартъпи и с компании, финансирани с "рисков капитал". Междувременно вчера фалира още една американска банка - Signature Bank. Властите в страната се намесиха, като обещаха на вложителите, че от днес ще имат възможност бързо да получат достъп до депозитите си.
    „Бързите действия на регулаторните органи трябва да дадат увереност на американците, че банковата система в САЩ е стабилна и в безопасност“. Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън, който направи обръщение. Относно опасенията, че банковата криза може да се разпространи Байдън заяви, че неговата администрация няма да спре до тук и че ще бъде направено „всичко каквото е необходимо“.

    Как се стигна до краха на известната като банка на Силициевата долина, имало ли е сигнали за проблеми, предстоят ли още фалити, какви са приликите с кризата през 2008, как фалитът на SVB ще се отрази на технологичния сектор, какви са рисковете за световната финансова система и може ли да се стигне до подобен сценарий и у нас – тези и други въпроси коментирахме с Макс Гурвиц, член на Борда на директорите на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране (BVCA) и управляващ съдружник във Vitosha Ventures.

    Макс, как се стигна до фалита на технологичния кредитор SVB?
    Това, което знаем в момента е, че се е случил един съвсем банален bank run; когато клиенти губят увереност, че банката може да обезпечи техните влогове и масово си дърпат парите от депозитните сметки. Изглежда, че няколко големи клиенти на банката се изказаха публично относно състоянието й и техните публикации са предизвикали паника и лавина от оттегления на капитал, което резултира в това, че 30% от влогове на обща стойност 42 милиарда долара - световен рекорд, са били изтеглени в един ден, четвъртък 10 март.

    Имаше ли червени флагове, които американските регулатори пропуснаха?
    Вероятно е имало и сега предстоят разследвания как е станало възможно. Това, което знаем засега, е, че банката е била в парадоксална позиция на много повече депозити, отколкото възможности да инвестира средствата. SVB е нетипична банка: тя управлява средствата на бързорастящи компании в Силициевата долина и няма силно развита кредиторска дейност. В резултат на обилното вливане на средства по време на ковид кризата, много от клиентите направиха силно увеличение на капиталите си, което без пораснала кредиторска дейност е накарало банката да увеличи наднормено експозицията си към трайни инвестиционни продукти като държавни облигации. След скорошното повишаване на лихвените проценти от ФЕД, възвръщаемостта на тези инвестиции се е намалила, което накара банката да предупреди инвеститори. Това предупреждение, макар че беше формулирано изрично меко и некритично, е предизвикало паника и лавина от оттегления на капитал.

    Това е най-големият банков фалит в САЩ след 2008. Виждаш ли прилики с фалита на Lehman Brothers?
    Много различна е ситуацията. Lehman Brothers фалира заради висока експозиция към безотговорно рискови инвестиционни продукти, така наречените Collateralized Debt Obligations, които бяха маркетирани по несправедлив и подвеждащ начин. Тук нямаме информация, засега, за нарочно скриване на рискове и подвеждане на инвеститори и клиенти.

    Ще има ли още фалити?
    Да се надяваме, че не. Американските регулатори действаха изключително бързо и решително в петък и през уикенда точно с цел предовратяване на домино ефект от фалирането на SVB. С възстановяване на почти всички депозити днес, би трябвало да няма фалирали клиенти или други финансови играчи на пазара.

    Как този фалит ще се отрази на технологичния сектор и на стартъп компаниите?
    Трудно е да се каже дали и какви ще бъдат последствията, но засега има всички предпоставки да сме умерено оптимистични. Тази сутрин американските регулатори потвърдиха пълното обезпечение на всичките депозити в банката, както осигурените с таван 250 хиляди долара, така и повечето неосигурени над този праг. Това означава, че при отварянето на банката днес, понеделник, 13 март, средствата по сметките би трябвало да са налични и ликвидни. Вероятно това ще успокои пазара и няма да има вълни на уволнения и фалити в технологичния сектор.

    Крие ли риск крахът на SVB за американската и за световната финансова система?
    Вероятно няма да има голям и директен риск в краткосрочната перспектива. За дългосрочната е трудно да се каже, но аз се опасявам за това, че в бъдеще банкирането за стартъп компаниите ще бъде по-трудно и по-скъпо заради липсата на SVB като стандартен играч.
    Аз лично съм имал сметки в SVB през два периода в миналото, с 2 компании, в които участвах като съдружник, и имам изключително позитивни спомени от професионализма и индивидуалния подход на банката към стартъп компаниите.
    Един от най-известните продукти, който е направил банката SVB толкова успешна (все пак говорим за 16-а най-голяма банка в САЩ), е така наречният venture debt financing, с който те бяха първопроходци на пазара. Става дума за отпускане на кредит на фирма срещу обезпечение само с проектен договор за рисково финансиране и никакво друго обезпечение. Идеята беше, че ако именит фонд за рисково инвестиране предлага проектен договор за инвестиция на един стартъп, това е достатъчна сигурност за отпускане на пари за компанията да продължава дейност и растеж, докато се затваря инвестиционната сделка. Този продукт и други иновации правиха SVB абсолютно уникални като услуга за стартъп компании.
    Без SVB банкирането и финансирането ще бъдат по-трудни. Сигурен съм, че индиректно тяхното отсъствие ще доведе до повече трудности за повече компании и че някои от тях няма да оцелеят заради липса на такъв тип банка.

    Има ли рискове от подобен сценарий и у нас?
    В България няма от какво да се притесняваме. Българските компании със сметки в SVB вероятно не са повече от 5-10, и както казах, техните депозити най-вероятно днес вече ще се отключат. Нашата българска икономика няма голяма експозиция към технологичния сектор или Силициевата долина като цяло, така че освен някои обстоятелства за които още не знаем и които биха довели риск и за нашата икономика, няма повод да се страхуваме от негативни последици за България. Този фалит на SVB нас не ни засяга.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 2 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 5 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 5 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 6 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки