сряда, 28 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  955 прочитания

  HSBC придоби Silicon Valley Bank UK

  Сделката е на символичната цена от 1 паунд
  15 март 2023, 12:52 a+ a- a

  Снимка: HSBC

  HSBC купи британското подразделение на Silicon Valley Bank (SVB) за символичната сума от 1 паунд в понеделник (13 март), спасявайки ключов кредитор за стартиращи технологични компании във Великобритания, тъй като най-големият банков колапс след Финансовата криза продължава да разтърсва пазарите, отбелязва „Ройтерс“.

  Сделката, която предвижда една от най-големите банки в света с активи от $2,9 трилиона да вземе под крилото си обреченото британско подразделение на технологичния кредитор, сложи край на трескавите преговори през уикенда между правителството, регулаторите и бъдещите купувачи.

  Това се случи, след като властите на САЩ предприеха действия в неделя, за да укрепят депозитите и да се опитат да спрат всяка по-широка зараза от внезапния колапс на банката-майка Silicon Valley Bank.

  Спасяването на SVB UK бе приветствано от британските министри, регулатори и стартиращи технологични компании, които казаха, че клиентите ще могат да банкират както обикновено.

  „HSBC е най-голямата банка в Европа и клиентите на SVB UK трябва да се чувстват спокойни от силата, безопасността и сигурността, които им носи“, каза британският министър на финансите Джеръми Хънт. „Бяхме изправени пред ситуация, в която можехме да видим някои от най-важните ни компании, нашите най-стратегически компании, заличени и това би било изключително опасно“, каза Хънт пред репортери.

  Банката на Англия заяви, че е организирала продажбата, за да подкрепи доверието във финансовата система и да минимизира всякакви последици за британските технологични фирми. Институцията съобщи още, че депозитите в банката са подсигурени в резултат на продажбата и че по-широката банкова система е в безопасност.

  „На пръв поглед изглежда добра сделка“, каза Ричард Марууд, старши фонд мениджър и инвеститор на HSBC в Royal London Asset Management. „SVB нямаше ликвидност и доверие на вложителите – HSBC има и двете в пика.“

  SVB UK е отделена от американската група, а HSBC заяви, че активите и пасивите на компанията майка са изключени от сделката. „Това придобиване има отличен стратегически смисъл за нашия бизнес в Обединеното кралство“, каза главният изпълнителен директор на HSBC Ноел Куин в изявление.

  SVB UK има заеми от около 5,5 милиарда паунда и депозити от около 6,7 милиарда паунда, съобщи HSBC, добавяйки, че поглъщането приключва незабавно. Bank of England съобщи, че SVB UK има общ размер на баланса от около 8,8 милиарда паунда.

  За разлика от САЩ, Великобритания не е обявила по-широки мерки за ликвидност на банковата система.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 8 часа
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния
  преди 12 часа
  11 търговски парка са открити у нас през 2023, Пловдив остава лидер
  Пазарът навлиза в етап на насищане, сочи проучване на Colliers
  преди 12 часа
  Василев към общините: Данъците няма да се увеличават
  Такса смет ще се изчислява по нов начин от 2025, подчерта финансовият министър
  преди 13 часа
  Австрийската Austrotherm разширява дейността си у нас с инвестиция от близо 3 млн. лева
  Пускането в експлоатация на разширението на завода в Казичене е планирано за последното тримесечие на 2024
  преди 13 часа
  България ще е домакин на Балканската олимпиада по математика
  У нас ще дойдат над 130 ученици от 21 държави от цял свят